objavljeno 24.02.2010. 12:28:52
WTO:

Svjetska trgovina 2009. doživjela je najgori pad od Drugog svjetskog rata

Zbog nezapamćenog pada globalne trgovine ekonomski imperativ u 2010. je zaključiti pregovore o svjetskoj trgovini, poručuje WTO

Pascal Lamy, čelnik WTO-a
Pascal Lamy, čelnik WTO-a (Getty Images)

Svjetska trgovinska razmjena u prošloj je godini smanjena za 12 posto, po najvišoj stopi od Drugog svjetskog rata, u okolnostima aktualne gospodarske krize, upozorio je u srijedu čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy.

Oštar pad međunarodne trgovine dodatno je istaknuo nužnost brzog nastavka pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine s ciljem konačnog postizanja sporazuma nakon višegodišnjih zastoja i opetovanih kršenja zacrtanih krajnjih rokova.

"Zbog nezapamćenog pada globalne trgovine ekonomski je imperativ u 2010. zaključiti pregovore o svjetskoj trgovini koji su zapeli u 'slijepoj ulici'", kazao je Lamy.

"Svjetska trgovina pala je za 12 posto u 2009.", istaknuo je Lamy u nastupu pred sudionicima okupljenima u Centru za europsku politiku u Bruxellesu.

Riječ je o najoštrijem padu trgovine od završetka Drugog svjetskog rata, upozorio je dalje Lamy, dodajući i da je stopa pada veća od 10 posto koliko su u WTO-u prognozirali u prosincu.

Krug pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine pokrenut je u katarskom gradu Dohi 2001. s posebnim naglaskom na uklanjanju zapreka u trgovinskoj razmjeni sa siromašnim zemljama. Cilj mu je postići sporazum o smanjenju subvencija u poljoprivredi i carina u trgovini industrijskim robama.

Pritom su rokovi za zaključenje sporazuma neprestano kršeni.

Pregovore je kočio čitav niz razmimoilaženja, uključujući i ona oko razmjera potrebnog smanjenja poljoprivrednih subvencija u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji. Brojna neslaganja bila su i u pogledu visine smanjenja carina na koja bi se trebale obvezati zemlje u razvoju poput Indije i Kine. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 12:28:52
http://m.metro-portal.hr/svjetska-trgovina-2009-dozivjela-je-najgori-pad-od-drugog-svjetskog-rata/33943/