objavljeno 11.11.2008. 14:12:47
DR Kongo

Svijet mirno promatra novi genocid u Africi

Dok svijet slavi Obamu i očekuje povratak blagostanja UN nemoćno gleda pokolj civila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)

Najmanje je 50 civila ubijeno na istoku Demokratske Republike Kongo, ustvrdila je u utorak nevladina udruga Human Rights Watch (HRW) i zatražila više UN-ovih vojnika, dok UN optužuje regularnu kongoansku vojsku za pljačke.

"Prema lokalnim izvorima i civilima koji su izbjegli pred ubijanjem u gradu Kiwanja, ondje je ubijeno najmanje 50 civila, većinom su to učinile snage pobunjeničkog vođe Laurenta Nkunde kao odmazdu onima koje smatraju suradnicima neprijatelja", priopćio je HRW.

"To je najmanje 30 mrtvih više od prve procjene" koju smo dobili, navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku.

HRW smatra da je broj ubijenih "još veći" te traži "hitno povećanje" broja UN-ovih vojnika za misiju u Kongu (Monuc), najveću UN-ovu misija u svijetu, sa 17.000 ljudi.

Kiwanju već dva tjedna kontrolira Laurent Nkunda i ondje su se prošlog tjedna sukobili pobunjenici s provladinom milicijom Mai-Mai.

Glasnogovornik misije Monuc optužio je u utorak regularnu kongonasku vojsku za pljačku civila.

"Vojnici FARDC-a (Oružane snage DR Konga, koji su regularna vojska) počeli su od ponedjeljka navečer pljačkati i otimati imovinu civilima u zoni Kanyabayonga", izjavio je glasnogovornik Monuc-a Jean-Paul Ditetrich.

Kanyabayonga se nalazi sjeverno od Gome, glavnoga grada pokrajine Sjeverni Kivu u kojoj traju sukobi između regularne kongoanske vojske i pobunjenika iz naroda Tutsi, predvođenih Laurentom Nkundom.

Situacija je tim više složena jer su se u sukob umiješali i pobunjenici iz susjedne Ruande te regularna vojska Ruande, koje se bore na suprotnim stranama.

Svijet stoga strahuje od ponovnog izbijanja rata kakav je regijom harao od 1998. do 2003. UN je upozorio da zaposlenici humanitarnih organizacija ne mogu dostavljati pomoć jer su blokirani. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 14:12:47
http://m.metro-portal.hr/svijet-mirno-promatra-novi-genocid-u-africi/13002/