objavljeno 26.03.2009. 11:37:07
WEF ljestvica

Švedska i Danska informatički raj

Danska i Švedska potvrdile vodeću poziciju u primjeni informatičke tehnologije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Danska i Švedska ponovno su se našle na vrhu ljestvice Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o upotrebi informatičke i komunikacijske tehnologije u gospodarstvu, upravi i društvu, koja je Hrvatska drugu godinu za redom smjestila na 49. mjesto, pokazalo je najnovije izvješće te organizacije za 2008.-2009.

Prvo mjesto WEF-ove ljestvice tehnološke konkurentnosti koja obuhvaća ukupno 134 zemlje a temelji se na kombinaciji podataka iz samih zemalja i anketama čelnika kompanija (Global Information Technology Report 2008.-2009.) ponovo je pripalo Danskoj, Švedskoj drugo, dok se na trećem mjestu nalazi SAD, nakon prošlogodišnjeg četvrtog.

Među prvih deset još se nalaze Singapur, koji se pomaknuo s prošlogodišnjeg petog na sadašnje četvrto mjesto i Švicarska, koja je pala s trećeg na peto mjesto. Slijede Finska, Island i Norveška, na šestom, sedmom i osmom mjestu, te Nizozemska na devetom i Kanada na desetom mjestu.

49. mjesto za Hrvatsku

Hrvatska se na toj ljestvici ove godine našla na 49. mjestu među 134 zemlje, nepromijenjeno u odnosu na prošlogodišnje izvješće, koje je obuhvatilo 127 zemalja.

"Za uspjeh najnaprednijih zemalja, uključujući, između ostalih, nordijske zemlje, Singapur i SAD, zaslužna je dosljedna usmjerenost nacionalnih politika tih zemalja na razvoj obrazovanja, inovacije te širenje pristupa informatičko-komunikacijskoj tehnologiji", kazala je Irene Mia, jedna od autorica izvješća.

WEF-ovo se izvješće objavljuje osmu godinu za redom a mjeri i opisuje primjenu informatičko-komunikacijskih tehnologija na cikluse u svjetskom gospodarstvu, te je postalo referentno polazište u ocjenjivanju utjecaja tih tehnologija na razvojne procese i konkurentnost gospodarstava pojedinih zemalja.

Tako indeks mrežne spremnosti (NRI - Networked Readiness Indeks) ocjenjuje učinkovitost primjene ICT-a u razvoju i jačanju konkurentnosti na tri razine - opće poslovno, regulatorno i infrastrukturno okruženje za primjenu ICT-a, spremnost pojedinaca, kompanija i vlada da primjenjuju ICT, te stvarnu primjenu najsuvremenijih tehnologija. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 11:37:07
http://m.metro-portal.hr/svedska-i-danska-informaticki-raj/15996/