objavljeno 19.08.2010. 00:25:00
SPLIT

Svečano obilježena 560. obljetnica rođenja Marka Marulića

Proslavu rođendana oca hrvatske književnosti, najpoznatijeg Splićanina svih vremena, organizirao je Književni krug iz Splita - odnosno njegov ogranak Marulianum

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

U prepunom Muzeju grada Splita u Papalićevoj palači večeras je svečano obilježen 560. rođendan oca hrvatske književnosti i najpoznatijeg Splićanina svih vremena Marka Marulića, koji se prema povijesnim izvorima rodio 18. kolovoza 1450. godine u Splitu upravo u toj zgradi.

Rođendan oca hrvatske književnosti, najpoznatijeg Splićanina svih vremena, i ove godine kao i svake do sada organizirao je Književni krug iz Splita - odnosno njegov ogranak Marulianum.

Uz prigodni domjenak koji se održao u dvorištu Muzeja grada Splita, te rođendanske čestitke i zdravice svečaru, održano je i predavanje Bratislava Lučina, a sve je popraćeno projekcijom "Marulić i enciklopedije". Nakon projekcije glazbenici iz Dua Alegra, Mila Lapov na flauti i Josip Dragnić na gitari, odsvirali su nekoliko glazbenih uradaka poslije čega je završeno obilježavanje proslave rođendana Marka Marulića.

"Književni krug Split Marulianum, Centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga, posljednjih deset godina aktivno obilježava rođendan hrvatskog književnika i kršćanskog humanista, a to namjeravamo i dalje raditi", kazao je kratko voditelj centra Bratislav Lučin. Marulianum je inače centar za proučavanje opusa Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga. Osnovan je odlukom Poglavarstva grada Splita i Književnoga kruga Split u svibnju 1995. Počeo je djelovati u prosincu te godine kao organizacijska jedinica u sklopu kulturne udruge Književni krug Split. Organiziraju godišnje međunarodne znanstvene skupove, izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga i druge programe u sklopu znanstvenoga, književnog i nakladničkog programa Marulićevih dana, koji se održavaju krajem travnja svake godine u Splitu.

Marko Marulić je rođen u splitskoj plemićkoj obitelji. U Splitu je završio humanističku školu, no ne zna se gdje je studirao, pretpostavka je da je to možda bilo u Padovi. Bavio se odvjetništvom u rodnome gradu i obavljao sudačku službu. Središnja je osoba splitskoga humanističkoga kruga. (hina/metro-portal)

19.08.2010. 00:25:00
http://m.metro-portal.hr/svecano-obiljezena-560-obljetnica-rodjenja-marka-marulica/46400/