objavljeno 04.06.2019. 16:01:00
FESTIVALI

Svečan otvoren 29. Animafest

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer

Još jednom sjajno!
Još jednom sjajno! (Arhiva)

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu Tuškanac sinoć je započeo 29. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, u sklopu kojega će od 3. do 8. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 400 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja.

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Suzan Pitt, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Jayne Pilling te Nagrada za najbolju školu animacije francuskoj školi Gobelins, l'école de l'image.

Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Cécile Blondel, profesorica na Gobelinsu. Nagradu joj je u ime Selekcijske komisije dodijelio Dino Krpan, pročitavši ranije objavljeno obrazloženje.

U utorak i srijedu 4. i 5. lipnja u 14:00 sati u kinu Tuškanac prikazuje se retrospektiva Suzan Pitt, s klasicima poput filmova ŠparogeJoy streetEl Doctor i Posjeta, a u Galeriji Kranjčar će od utorka u 18 sati (otvaranje) biti izloženo deset unikatnih, rukom oslikanih kaputa-slika ove umjetnice koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field - kostimografkinja, dizajnerica i stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad. Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt proizašli su iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa.

04.06.2019. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/svecan-otvoren-29-animafest/118850/