objavljeno 21.06.2019. 09:01:00
SAVJETI

Svaki ručak treba ove začine

Radi se o pravim začinima i bilju koje obogaćuje obrok, u isto vrijeme ga još ukusnijim

Bosiljak
Bosiljak (Arhiva)

Svi znamo za zdravstvene prednosti ljetne hrane poput lubenice ili bobičastog voća. Međutim, postoji nešto što čini baš svaki ručak pravom bombom za zdravlje. Radi se o pravim začinima i bilju koje obogaćuje obrok, u isto vrijeme ga još ukusnijim.

Bosiljak - sadrži raznolike fitokemikalije koje dokazano balansiraju šećer u krvi, jačaju imunitet, liječe tjeskobu, jačaju pamćenje, ali i zdravlje kože. Bosiljak ima blago slatki i svježi okus koji odlično paše uz tjestenine i salate.

Kopar - kopar je možda i najmanje cijenjeno začinsko bilje, a ima pregršt zdravstvenih prednosti. Ima dokazana antiupalna svojstva te se tradicionalno koristio za liječenje probavnih tegoba. Kopar sadrži eterična ulja koja pomažu osobama koje imaju probleme s konstipacijom. Izuzetno je koristan za nesanicu jer je bogat flavonoidima i vitaminom B.

Menta - menta i ljeto jednostavno idu zajedno. Ovo je bilje najpoznatije po učinku na probavu i crijeva. Naime, smiruje probavne tegobe i smanjuje nadutost. Sadrži antioksidanse koji pomaže olakšati simptome alergija, a pomaže i u ublažavanju reakcija na koži. Mentu možete koristiti za čaj, ali idealno ide u umak od češnjaka, octa i maslinovog ulja.

Origano - u zdravstvene prednosti ovog začinskog bilja vjeruju baš svi zdravstveni eksperti. Origano je poznat po antibakterijskim svojstvima. Sadrži timol i karvakrol, spojeve koji brane tijelo od široke lepeze bakterija koje utječi na kožu, crijeva i druge dijelove tijela. Potiče razvoj krvnih bijelih stanica i tako pomaže u brzom oporavku od bolesti.

Uz ove začine obogatit ćete svaki obrok i napraviti pravu nutritivnu bombu koja će njegovati vaše zdravlje i izgled.

21.06.2019. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/svaki-rucak-treba-ove-zacine/119135/