objavljeno 23.06.2020. 17:16:00
EHHH...

Svaka druga osoba često razmišlja o promjeni poslodavca

U privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu radilo bi 17% ispitanika, a 18% u hrvatskoj instituciji

Mijenjate planove?
Mijenjate planove? (Arhiva)

Na temelju istraživanja Poslodavac Prvog Izbora* portala MojPosao, gdje su ispitanici na prva tri mjesta izdvajali privatne tvrtke u njemačkom vlasništvu, obradili smo dodatne podatke o tome u kakvim tvrtkama ti isti ispitanici žele raditi.

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu najpoželjniji su poslodavci

S obzirom na to da su najpoželjniji poslodavci njemački trgovački lanci dm-drogerie markt d.o.o., MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te LIDL d.o.o. ne čudi podatak da najviše ispitanika (34%) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.

U privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu radilo bi 17% ispitanika, a 18% u hrvatskoj instituciji. U stranim institucijama bi htjelo raditi svega 15% ispitanika, dok bi 14% ispitanika, da mogu birati, radili u tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu.

Bez obzira na spol, najviše bi ispitanika radilo u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu; 36% muškaraca i 33% žena. Više bi žena (19%) nego muškaraca (15%) željelo raditi u hrvatskoj, ali i stranoj instituciji (15% žena i 12% muškarca), dok bi muškarci u većoj mjeri od žena radili u privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu (20% muškaraca i 16% žena). U tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu željelo bi raditi 14% muškaraca i 14% žena.

Ispitanici iz najmlađe dobne skupine (do 32 godine) prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (35%), jednako kao i ispitanici drugih dobnih skupina (36% ispitanika u dobi od 33 do 43 te 29% onih starijih od 44 godine). Ispitanici stariji od 44 godine u većoj mjeri bi nego ispitanici ostalih dobnih skupina željeli raditi domaćim i stranim institucijama te u tvrtkama u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu. Najmlađi bi ispitanici u većoj mjeri nego druge dobne skupine radili u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (19%).

Radni status

Bez obzira na radni status najviše ispitanika željelo bi raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu.

Zaposleni ispitanici bi u većoj mjeri nego drugi željeli raditi u tvrtki koja je u pretežno stranom privatnom vlasništvu (36%), dok bi nezaposleni ispitanici, u većoj mjeri nego drugi najradije radili u tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu (17%). U privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu u većoj mjeri nego ostale skupine bi radili ispitanici koji se još školuju (22%).

Ispitanici svih stupnjeva obrazovanja prvenstveno bi željeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, iako je takvih najviše među ispitanicima s visokom stručnom spremom (39%), a najmanje među ispitanicima sa srednjom stručnom spremom (29%). Ispitanici sa visokom stručnom spremom bi u manjoj mjeri nego drugi ispitanici željeli raditi u tvrtkama u pretežno državnom vlasništvu (10% ispitanika s visokom stručnom spremom, 13% ispitanika s višom i najviše ispitanika sa srednjom stručnom spremom, 17%).

Polovica zaposlenih često razmišlja o promjeni poslodavca

Više od polovice zaposlenih ispitanika, njih 52%, često razmišlja o promjeni poslodavca, 36% osoba ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok svega 12% ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Muškarci i žene u podjednakoj mjeri (ne) razmišljaju o promjeni poslodavca: 13% muškaraca i 12% žena uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca. O promjeni poslodavca često razmišlja 53% žena i 49% muškaraca.

Suprotno uvriježenom mišljenju da su mlađi sudionici tržišta rada skloniji češće mijenjati poslodavce, oni u najmanjoj mjeri često razmišljaju o promjeni poslodavca (49%), oni također u najvećoj mjeri uopće ne razmišljaju o promjeni poslodavca (13%). U najvećoj mjeri o promjeni poslodavca često razmišlja skupina starija od 44 godine (54%).

Gotovo da i nema razlika u tome koliko često razmišljaju o promjeni poslodavca među ispitanicima različitih stupnjeva obrazovanja, ali o tome nešto češće nego drugi razmišljaju ispitanici srednje stručne spreme (53%).

S druge strane, svega 14% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok čak 43% njih uopće ne razmišlja o promjeni. 

23.06.2020. 17:16:00
http://m.metro-portal.hr/svaka-druga-osoba-cesto-razmislja-o-promjeni-poslodavca/125881/