objavljeno 21.10.2018. 11:16:00
WOW!

Sva čuda ljudskog organizma

Ljudski organizam jedan je od najsavršenijih sustava na svijetu. O njemu puno znamo, ali u isto vrijeme puno toga nas iznenadi pa čak i zaprepasti

Sva čuda čovjeka
Sva čuda čovjeka (Arhiva)

Ljudsko tijelo složen je mehanizam koji funkcionira na zaista čudesan način, a mi ga obično uzimamo zdravo za gotovo, niti ne razmišljajući o tome kakvi se sve procesi istovremeno odvijaju u njemu.

Primjerice, vjerojatno niste znali da u jednom danu naša krv prijeđe 19 kilometara kroz tijelo. Ili da je noktu za izrastanje potrebno šest mjeseci.

Ljudski organizam jedan je od najsavršenijih sustava na svijetu. O njemu puno znamo, ali u isto vrijeme puno toga nas iznenadi pa čak i zaprepasti. Na primjer, podatak da je osjetilo njuha izravno uklopljeno u sustav mozga koji korespondira s obradom emocija.

Ljudski nos raspoznaje 10 tisuća različitih mirisa.

Dok vidimo s četiri vrste receptora - njuh osjetimo s više od 300 vrsta receptora. Sluh je pak osjetilo koje se u evoluciji zadnje razvilo.

Jedan od najvažnijih organa sluha - pužnica - ima oblik lađice, a kada se odmota dužine je 31,5 mm.

S druge pak strane, mit je da postoje određeno mjesto za svaki osjet na jeziku. Postoje okusi koji podražuju jezik na više mjesta i na više načina. Osim jezika, u ustima čovjeka nalaze se i druge fascinantne strukture. Nije nepoznanica da je ljudska čeljust iznimno snažna.

Ako se tijekom žvakanja ili češće bavljenja sportom dogodi neki traumatski događaj pri kojemu ispadne zub, sljedeća zanimljiva činjenica bit će vam i jako korisna: izbijeni zub može se vratiti.

Sve zanimljive činjenice kojima se bavimo u ovoj priči tiču se organa smještenih na našim glavama.

A sada dolazimo do onoga najvažnijega - mozga. Iako najvažniji, mozak čini svega 2% mase tijela čovjeka, no srećom inteligencija ne ovisi o veličini mozga.

No zato je njegova molekularna i stanična struktura daleko kompleksnija nego kod prosječnog čovjeka. Upravo o toj strukturi ovisi inteligencija čovjeka - tih 86 milijardi stanica međusobno komuniciraju fascinantnom brzinom, s obzirom na ukupni volumen mozga koji je relativno malen, ta brzina može biti do 400 km/h.

Možda vas je od svih ovih informacija zaboljela glava. Iako je glavobolja jedan od čestih simptoma raznih bolesti, dok glava boli, mozak zasigurno neće jer on nema receptora za bol.

21.10.2018. 11:16:00
http://m.metro-portal.hr/sva-cuda-ljudskog-organizma/114957/