objavljeno 28.10.2010. 17:33:05
NAJBRŽE NA SVIJETU

Superračunalo iz Kine najbrže na svijetu

Kinesko superračunalo ima 7000 grafičkih procesora, već je počelo probno razdoblje korištenja za klijente

Procesor
Procesor (Shutterstock)

Kinesko superračunalo postiglo je najbrže svjetsko vrijeme obrade podataka i, kako izgleda, preuzelo primat od svog takmaca iz SAD-a, izviješteno je u četvrtak. Superračunalo Tianhe-1A postiglo je stalnu brzinu obrade od 2.51 petaflopa, odnosno 2.51 kvadrilijuna kalkulacija u sekundi, po kineskoj listi najsnažnijih 100 računala 2010.

Tianhe-1A sustav, koji je u lipnju bio sedmo najbrže računalo na svijetu, izbit će na vrh globalne liste računala ako ostala računala ne promijene svoje performanse, rekla je u izjavi korporacija NVIDIA iz SAD-a koja je kinesko superračunalo opskrbila sa 7000 grafičkih procesora (GPU).

>>Dijamanti bi mogli postati važan dio novih superračunala

Računalo se nalazi u kineskom Nacionalnom centru za superračunala u Nacionalnom sveučilištu za obranu u sjevernom kineskom gradu Tianjinu. "Izvedba i učinkovitost Tianhe-1A jednostavno nije bila moguća bez GPU-a", prenijela je NVIDIA izjavu Liu Guangminga, voditelja centra.

"Znanstvena istraživanja koja su sada moguća s ovim sustavom gotovo su neograničena. Ne možemo biti zadovoljniji rezultatima", rekao je Liu. Superračunalo je već počelo probno razdoblje korištenja za klijente među kojima su meteorološki ured Tianjina i nacionalna naftna kompanija, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

"Ono može služiti i u industriji animacije i biomedicinskim istraživanjima", prenijela je agencija izjavu Liua. NVIDIA je rekla da će Tianhe-1A raditi kao "sustav otvorenog pristupa za korištenje u znanstvenim izračunima".(hina/metro-portal)

28.10.2010. 17:33:05
http://m.metro-portal.hr/superracunalo-iz-kine-najbrze-na-svijetu/50448/