objavljeno 24.05.2012. 22:24:00
ZAUVIJEK MLADI

Superhrana koja zaustavlja starenje

Iako se proces starenja ne može pobijediti, postoje načini da ga se uspori, te na taj način zadrži mladolik izgled

Superhranom protiv starosti
Superhranom protiv starosti (Shutterstock)

Razni znanstvenici, od alkemičara do modernih, tragaju za ključem dugovječnosti, za eliksirom života, a svakim danom su sve bliže rješenju zagonetke ljudske besmrtnosti. No, to što su bliže ne znači nužno da je krajnji cilj na vidiku, dapače pred znanstvenicima su još mnoga desetljeća istraživanja., a na nama je da se strpimo do tada.

>>Superhrana - nutricionistička prijevara desetljeća>>

U međuvremenu, dok čekamo znanstveno otkriće milenija, možemo sami sebi pomoć u suzbijanju starenja jednostavnom, ali zdravom prehranom.

Kupusnjače

Sve biljke koje pripadaju redu kupusarki, brokula, cvjetača, kelj, kupus, koraba, repa, rotkvice, prokulice, pune su kemijskih spojeva koje čiste tijelo i štite vas od nastanka karcinoma. Stog, bi trebali što češće jesti variva ili druga jela koja sadrže ovo čudotvorno povrće.

"Svako jutro jedno jaje organizmu mladolik izgled daje"

Iako postoje razne studije o štetnosti jaja, od povećanja rizika od karcinoma prostate do kolesterola u krvi, ne može se zanemariti činjenica da su ona bogata kolinom, rijetkim vitaminom B grupe, koji se pokazao uspješnim u suzbijanju upala u mozgu.

Blagotvorno djelovanje kolina bi tako moglo smanjiti mogućnost od nastanka Alzheimerove bolesti. Nadalje, jaja su bogata bjelančevinama koje štite naše kosti, a pošto su izvrstan izvor energije izvrsna su u borbi protiv malaksalosti.

Žutanjci su bogati antioksidansima i hranjivim tvarima koje sprječavanju makularnu degeneraciju oka, glavnog uzroka sljepoće, te štite zjenicu od ultraljubičastog zračenja.

Cikla

Od malena nas uče da moramo jesti zeleno povrće, no kako bi dobili sve neophodne namirnice da zadržimo mladoliku figuru, ali i da zadržimo dobro zdravlje, u prehranu moramo ukomponirati ciklu. Cikla pomaže širenju krvnih žila što pojačava cirkulaciju krvi, nadalje, bogata je željezom koje je nužno da naši eritrociti što efikasnije vežu kisik na sebe, a ujedno pomaže u borbi protiv anemije.

Crveno voće

Nedavno istraživanje je pokazalo da bi borovnice mogle spriječiti daljnji razvoj i rast tumora. Borovnice su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su vodeći uzrok nastanku karcinoma. Crvena naranča ima ista svojstva.

Rajčica

Rajčica je bogata likopenom, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa, te ima dvostruko veću zaštitnu sposobnost od beta-karotena. Razna istraživanja su pokazala da je likopen izvrstan u zaštiti od nastanka karcinoma na plućima, debelog crijeva, prostate te kože. Dodatna istraživanja su pokazala da sprječava nastanak srčanih bolesti, te raznih degeneracija oka. Uz rajčicu, najbogatiji izvor likopena, su dinje i crveni grejpfrut.

24.05.2012. 22:24:00
http://m.metro-portal.hr/superhrana-koja-zaustavlja-starenje/64512/