objavljeno 09.01.2015. 18:45:00
SIMBOL LJUBAVI

Superhrana: crvene jabuke

Narodna izreka kaže: jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, pa je ne bi bilo loše poslušati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)

Jabuke su pune vitamina i sadrže vlakna poput pektina i celuloze koja su zadužena za čišćenje tijela od štetnih tvari. Pektin je ujedno djelotvoran protiv želučanih tegoba, a posebno do izražaja dolazi kod naribanih jabuka. U crijevu na sebe privlači bakterije koje zatim prirodnim putem izlaze iz organizma.

Najviše vitamina sadržano je u kori jabuke, ali je ona često pogođenja raznim kemikalijama zbog špricanja. Jabuke je stoga prije konzumacije potrebno dobro oprati ili pak oguliti.

Kako sadrži do 90% vode i kroz želudac prolazi u roku od 15-20 minuta potrebno ju je jesti prije ili nakon obroka. Ukoliko se jede s nekom drugom hranom, u želucu može boraviti i nekoliko sati.

Jedinstvena aroma i lijep izgled učinili su jabuku vrlo cijenjenim voćem u povijesti. Voće koje je Adama i Evu koštalo izgona iz raja, pjesnici su rado koristili u svojoj poeziji, a crvena jabuka poznat je simbol ljubavi.

Uz posebne metode čuvanja, jabuke i nakon branja mogu ostati svježe mjesecima. Iz tog razloga se u prodavaonicama mogu naći gotovo cijele godine. Voće se čuva na temperaturi nešto iznad ništice i u okruženju s vrlo malo kisika i puno ugljikova dioksida.

09.01.2015. 18:45:00
http://m.metro-portal.hr/superhrana-crvene-jabuke/26426/