objavljeno 04.10.2017. 17:19:18
DISCOVERY

Super uragani: u srcu čudovišnih oluja

U nedjelju, 8. listopada u 21 sat Discovery Channel premijerno prikazuje dokumentarac: Super uragani: U srcu čudovišnih oluja,

Irma je bila zastrašujuća
Irma je bila zastrašujuća (Discovery Channel)

Dok se još uvijek sagledavaju posljedice nedavnih razornih uragana, Discovery Channel istražuje razloge zbog kojih ovakve oluje postaju sve veće i jače.  U nedjelju, 8. listopada u 21 sat Discovery Channel premijerno prikazuje dokumentarac: Super uragani: U srcu čudovišnih oluja, u kojem sudjeluju vodeći meteorolozi, znanstvenici i inženjeri koji proučavaju uragane.

Harvey i Irma nisu predstavljali poziv na uzbunu samo za stanovnike obalnih područja, već i za znanstvenike koji pokušavaju razumjeti uzroke i način na koji se odvijaju ovakve vremenske katastrofe. Ova dva uragana su pokazala da su nepredvidljivi jednako koliko i opasni. Što više naučimo o uraganima, bolje ćemo se pripremiti za one koji nas neminovno čekaju u budućnosti. Ne propustite sjajan dokumentarac u nedjelju u 21 na Discoveryju.

U razmaku od samo dva tjedna 2 su velika uragana protutnjala Atlantskim oceanom. Harvey, uragan 4. kategorije udario je na Texas vjetrovima brzine 210 km/h. Samo na područje Houstona je palo preko 120 cm kiše. Kad se oluja smirila, sagledali smo posljedice: 185 000 uništenih domova i još 300 000 koji su ostali bez električne energije. Procjenjuje se da će, kad se voda u potpunosti povuče, obnova područja stajati oko 200 milijardi dolara.

27. kolovoza su meteorolozi počeli pratiti uragan Irmu uz obalu Afrike. Kako je prelazila ocean, stalno je rasla i jačala. Do 5. rujna, Irma je dosegla kategoriju 5, protezala se na  680 km s jačinom vjetra do 290 km/h. Protutnjala je Karibima na svom putu do Floride. I to nije bio posljednji uragan ove sezone.

04.10.2017. 17:19:18
http://m.metro-portal.hr/super-uragani-u-srcu-cudovisnih-oluja/107735/