objavljeno 03.03.2011. 12:51:00
FENOMEN

Sunce je izgubilo pjege, ali je pred nama novi maksimum

Uzrok relativno mirne faze Sunca proteklih godina leži u aktivnostima koje se odvijaju u unutrašnjosti

Sunce
Sunce (Shutterstock)

Američki i indijski znanstvenici predstavili su računalni model koji objašnjava neobično mirnu fazu Sunca proteklih godina. Uzrok leži u aktivnostima u unutrašnjosti Sunca. Sunčeve pjege nestaju, a aktivnost na Suncu je najniža u proteklih 100 godina zbog cirkulacije električki nabijenog plina (plazme) u smjeru sjever-jug, piše časopis Nature.

Aktivnost Sunca varira u ciklusima u trajanju od 11 godina, a može se izmjeriti pomoću Sunčevih pjega koje su posljedica koncentriranja jakih magnetskih polja. Vrući plin se pritom hladi i na površini izgleda tamnije od atmosfere koja ga okružuje.

Ciklus Sunca pod brojem 23 dosegao je maksimum 2001. godine. Pjege su nakon toga počele nestajati, a novi vrhunac očekuje se 2012/2013. godine. Kako je minimumu bio vrlo izražen i dugotrajan (pjege se nisu javljale 2008. i 2009.), znanstvenici su uzroke pokušali utvrditi simulacijom proteklih 210 ciklusa.

Uspostavilo se da je do posebno niskog minimuma dovela brza cirkulacija plazme u smjeru sjever-jug na početku ciklusa te sporija cirkulacija u drugoj polovici ciklusa. Spoznaja je važna za prognoziranje vremenskih uvjeta u svemiru, a pogotovo zbog utjecaja Sunca na Zemlju.

Razdoblja maksimalne aktivnosti, tijekom kojih se javljaju snažne erupcije, kratko traju. Za razliku od toga, minimumi se mogu protezati kroz nekoliko godina. Najpoznatiji primjer za to je tzv. "Maudaner Minimum" koji je u 17. stoljeću trajao dugih 70 godina i predstavljao vrhunac Malog ledenog doba između 15. i 19. stoljeća. 

03.03.2011. 12:51:00
http://m.metro-portal.hr/sunce-je-izgubilo-pjege-ali-je-pred-nama-novi-maksimum/56055/