objavljeno 21.04.2008. 00:41:28

Summit protiv nepravdi u svijetu

Najveći umovi Australije traže deset ideja za smanjenje nejednakosti u društvu.

Australski  premijer Kevin Rudd
Australski premijer Kevin Rudd

Glazbena skupina australskih Aboridžina otvorila je u subotu summit najvećih umova Australije od kojih je premijer Kevin Rudd zatražio inovativne ideje za smanjenje nejednakosti u društvu i borbu protiv klimatskih promjena.

- Danas otvaramo prozore naše demokracije kako bismo pustili malo svježeg zraka - rekao je Rudd na skupu korporativne elite, znanstvenika, sindikalista i bankara, kojima su se pridružile i holivudske zvijezde poput Cate Blanchett i Hugha Jackmana.

Dvodnevni summit, koji se održava u zgradi parlamenta u Canberri, trebao bi iznijeti barem deset velikih ideja za poboljšanje australske budućnosti do 2020., što se među ostalim odnosi na način vladanja, poticanje kreativnosti i primjerice smanjenje razlike u očekivanom životnom vijeku od 17 godina između domorodačkog stanovništva i bijelaca.

Jačanje KinePremijer Kevin Rudd okupljene je na summitu upozorio na jačanje Kine i Indije i njihov sve veći utjecaj i svijetu. Također je upozorio da se svi moraju pripremiti na promjene koje dolaze. 

Gotovo tisuću sudionika skupa bavit će se i problemom borbe protiv suša, ciljevima na koje bi se mogle potrošiti milijarde dolara zarađene izvozom u Kinu, te održanjem gospodarskog rasta od gotovo 3,9 posto godišnje.

- Moramo predvidjeti promjene koje nam predstoje ili ćemo biti pregaženi - rekao je Rudd, upozorivši na jačanje Kine i Indije i njihov sve veći utjecaj u svijetu.

Rudd, čija je laburistička vlada lijevog centra u studenome okončala gotovo 12-godišnju vladavinu konzervativaca, obećao je da će prijedloge summita razmotriti do kraja godine. (HINA) 

21.04.2008. 00:41:28
http://m.metro-portal.hr/summit-protiv-nepravdi-u-svijetu/6120/