objavljeno 16.09.2008. 21:34:29

Suđenje žrtvi desnih ekstremista

Svjedoka nema pa je žrtva kriva

Desni ekstremizam je u porastu u Saskoj
Desni ekstremizam je u porastu u Saskoj (Getty Images)

Pred sudom u Heinchenu, u istočnoj Njemačkoj, u utorak je počelo suđenje 18-godišnjakinji optuženoj da je sama sebi nožem u bedro urezala kukasti križ, za što je poslije okrivila desne ekstremiste.

Državno odvjetništvo u Chemnitzu okrivljenici predbacuje da je u studenome prošle godine izmislila napad skupine neonacista te da je sama sebi u bedro urezala kukasti križ. Po tadašnjim tvrdnjama okrivljenica je na jednom od parkirališta priskočila u pomoć stranom djetetu koje je zlostavljala skupina neonacista, a nakon toga joj je jedan od četvorice desnih ekstremista u bedro urezao kukasti križ.

Istražitelji su najprije vjerovali iskazima okrivljenice, no promijenili su stajalište nakon ponovljena medicinskog vještačenja koje pokazuje da je vjerojatno ozlijedila samu sebe. Na mišljenje istražitelja utjecala je činjenica da nema svjedoka koji bi posvjedočili iskaz.

Okrivljenica je ustrajala u svojoj priči, a njezin odvjetnik Axel Schweppe svoju štićenicu smatra žrtvom lošeg rada istražnih tijela. "Istraga je protekla bez volje da se otkrije istina i zato moja štićenica uzdignute glave ulazi u proces", rekao je Schwappe.

Taj je slučaj potkraj prošle godine podigao veliku medijsku buku jer je gradić Heinchen, kao i čitava savezna pokrajina Saska, u ostatku zemlje na lošem glasu zbog pojačane pojave desnog ekstremizma. Saska je i jedna od dviju saveznih pokrajina u kojima je desno ekstremna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) uspjela ući u lokalni parlament.

Okrivljenicu je u siječnju ove godine Savez za snošljivost i demokraciju pohvalio za "njezinu borbu protiv desnog ekstremizma".

Suđenje je zatvoreno za javnost jer je okrivljenica u trenutku počinjenja navodna kažnjiva djela bila maloljetna, a ako bude osuđena za lažne optužbe i laž policiji, moguća je zatvorska kazna do godine dana. (HINA)

16.09.2008. 21:34:29
http://m.metro-portal.hr/sudjenje-zrtvi-desnih-ekstremista/11729/