objavljeno 11.02.2008. 00:10:20

‘Sudbina NATO-a je pod upitnikom’

Robert Gates tvrdi da u NATO-u vlada raskol

Ministar obrane Sjedinjenih Država optužuje europske saveznike da ograničavanjem svojih vojnih misija u Afganistanu izravno ugrožavaju svjetsku sigurnost i dovode Savez na rub raspada
Ministar obrane Sjedinjenih Država optužuje europske saveznike da ograničavanjem svojih vojnih misija u Afganistanu izravno ugrožavaju svjetsku sigurnost i dovode Savez na rub raspada

Američki ministar obrane Robert Gates u svome je govoru na 44. konferenciji o sigurnosti u Münchenu upozorio da je opstanak NATO-a pod upitnikom zbog rasprava o potrebi povećanja trupa u Afganistanu. - Mi ne smijemo i ne možemo postati podijeljen savez onih koji su voljni boriti se protiv terorizma i onih koji to nisu - istaknuo je Gates. - Takav bi razvoj događaja, sa svim implikacijama po sigurnost, uništio savezništvo - dodao je.
Iznio je mišljenje da ‘neki saveznici u NATO-u ne bi smjeli imati luksuz biranja samo civilnih operacija, prisiljavajući druge saveznike da podnesu sav teret borbenih operacija’.

- Znamo da rat u 21. stoljeću ne poznaje oštru podjelu između civilnih i vojnih komponenata. On prelazi iz borbenih operacija na gospodarski razvoj, upravljanje i obnovu, a često se sve događa istodobno - objasnio je Gates. Iako nije poimence naveo nijednu zemlju, poznato je da američki dužnosnici već dulje vrijeme pritišću Njemačku da se više angažira u borbenim operacijama. Jedna od zemalja koja također u prvi plan stavlja civilnu komponentu svog sudjelovanja u Afganistanu je Italija.

EU ne smije ovisiti o AmerikancimaFrancuski ministar obrane Hervé Morin je na 44. konferenciji o sigurnosti u Münchenu ustvrdio da su Europljani ‘infantilni’ prema SAD-u na vojnom planu. Morin smatra da SAD i Europa moraju nastaviti surađivati na vojnom planu, ali da EU mora pojačati kapacitet u svojoj obrambenoj politici. Pozvao je 26 zemalja EU da povećaju svoje vojne proračune, od kojih je većina niža od 2 posto BDP-a.- Pobjeda NATO-a u Afganistanu ključna je za sprečavanje porasta globalnog terorizma - ocijenio je dalje Gates. Naglasio je potom da je prijetnja u obliku islamskog ekstremizma stvarna te da neće nestati sama od sebe. - Pobjeda NATO-a u Afganistanu ključna je za sprečavanje porasta globalnog terorizma - poručio je sudionicima konferencije.

Izrazio je bojazan da bi s utočištima na Bliskom istoku i novim taktikama na terenu koje se prenose internetom, nasilje i terorizam mogli eksplodirati diljem svijeta. Šef Pentagona, koji je do 1993. bio u CIA-i, naglasio je da su njegove izjave ‘izravno namijenjene ljudima u Europi’. 

Piše: HINA
11.02.2008. 00:10:20
http://m.metro-portal.hr/sudbina-nato-a-je-pod-upitnikom/2716/