objavljeno 29.03.2020. 17:14:00
DAZ

Struka godinama upozorava Zagreb, ali ništa...

DAZ smatra da je postojeći zakonodavni okvir u vezi sanacije posljedica potresa opterećen procedurama koje onemogućuju pravovremenu primjenjivost i provedivost

Godinama upozoravaju, Bandić ih ignorira
Godinama upozoravaju, Bandić ih ignorira (Arhiva)

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ)  podsjeća da je stručna javnost upozoravala dugi niz godina na opasnost potresa u Zagrebu, izrađene su mnogobrojne stručne studije i provedena su nebrojena istraživanja, no rezultati nisu adekvatno integrirani u zakonodavstvo i prostor oko nas.  

DAZ smatra da je postojeći zakonodavni okvir u vezi sanacije posljedica potresa opterećen procedurama koje onemogućuju pravovremenu primjenjivost i provedivost, te poziva Vladu da odgovorno pristupi izradi i donošenju novih zakona, a postojeće zakonodavne okvire preispita i prilagodi kako bi bili primjenjivi jednako u redovnim i kriznim situacijama.

Za interventni Zakon o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i okolici koji se priprema, kao i postojeći zakonski okvir kažu da treba prilagoditi u cilju preventivnog djelovanja, omogućavanja bržeg provođenja aktivnosti i fokusa na sigurnost i kvalitetu života građana.

"Ishitreno donošenje prethodnih interventnih zakona imalo je negativne posljedice za ljude i cjelokupan prostor u kojem živimo", napominju, dodajući da u ovako specifičnim situacijama treba uključiti širi krug stručne javnosti kako bi se to izbjeglo.

Kako ističu u priopćenju, potrebno je smanjiti sadašnji broj procedura kako bi zakonodavni okvir bio primjenjiv i u ovakvoj situaciji, a redovni zakonodavni okvir mora biti dovoljno jasan i otvoren, kako bi u kriznim situacijama bilo potrebno jedino ojačati kapacitete obrade podataka.

"Na svim je dionicima odgovornost i obveza otkloniti takve propuste u budućnosti. Imperativ treba biti na preventivnom djelovanju s ciljem sprječavanja ugroze života u kriznim situacijama", ustvdili su.

29.03.2020. 17:14:00
http://m.metro-portal.hr/struka-godinama-upozorava-zagreb-ali-nista/124662/