objavljeno 21.07.2022. 09:31:00
STRIJE

Strije: ožiljci koji nose najljepše uspomene

Kako se stvaraju strije i je li ih moguće izbjeći? Ne baš ako ste rodili, no ima načina da se smanje...

Strije možda izgledaju nelijepo, no ipak...
Strije možda izgledaju nelijepo, no ipak... (Arhiva)

Iako svaka žena mašta da će tijekom života uspješno izbjeći strije, tek mali broj sretnica u tome i uspije. Koža je naš najveći organ i kroz život izložena je ozbiljnim izazovima kako bi ostala u dobrom stanju. Strije najčešće vezujemo uz trudnoću,no mogu se pojaviti već u pubertetu, kod naglog rasta, kod debljanja i mršavljenja tokom života, a najčešće i tijekom trudnoće.

Zašto se strije pojavljuju?

Strije su "pukotine" na koži, odnosno oštećenja vezivnog tkiva kože zbog manjka elastičnosti kože ili zbog naglog i jakog rastezanja kože, ali i hormonalnog disbalansa. Nemoguće ih je u potpunosti ukloniti, no s vremenom postaju sve slabije vidljive. Isprva su strije crvene, ponekad čak i tamnoljubičaste, no one s vremenom blijede i postaju gotovo neprimjetne. Osim nama samima, naravno, piše Mamin kutak.

Strije se pojavljuju i kod muškaraca i žena i dok se kod muškaraca najčešće javljaju na rukama, ramenima, a ponekad i prsima, kod žena su najčešće na trbuhu, bokovima, butinama, ali moguće i rukama i grudima.

Kako ih izbjeći?

S obzirom da su strije djelomično uvjetovane i genetikom, ponekad ni svi uloženi napori neće biti dovoljni da se strije u potpunosti izbjegne, no mnogo je toga što možemo učiniti za svoju kožu i tako maksimalno smanjiti rizike za pojavu strija. Najčešće prvo pomislimo na kreme i ulja, no često se zaboravlja koliko je važno kožu hidratizirati iznutra, dovoljnim unosom tekućine (svakako najbolje vode). Svakako s ciljem izbjegavanja pojave strije želimo postići da nam koža bude nahranjena i elastična, jer je tada i puno otpornija na širenje i skupljanje.

Trikovi za smanjiti rizik za pojavu strija:

  • Svakodnevno unosite dovoljno tekućine, najbolje vode.

  • Hranite se zdravo, neka prehrana bude bogata voćem i povrćem, zdravim izborom mesa, a siromašna masnim grickalicama, teškom i prerađenom hranom i slatkišima.

  • Unos alkohola i kofeina smanjite maksimalno.

  • Vitamin C i E vaš su saveznik u borbi za zdravu i lijepu kožu.

  • Prilikom tuširanja ne koristite sapune koji isušuju, već ulja za kupanje ili hidratantne gelove za tuširanje koji će već prilikom samog tuširanja onemogućiti dodatno isušivanje kože.

  • Nakon tuširanja kritična mjesta gdje su rizici za pojavu strija najveći, dok su još vlažna tretirajte uljima ili nekim mlijekom za tijelo.

  • Za njegu kože možete koristiti i prirodna ulja (koja su u trudnoći svakako bolji izbor) kao što su maslinovo i bademovo.

  • Redoviti pilinzi skinut će mrtve stanice kože s vašeg tijela i ulja ili kreme će bolje prodrijeti u kožu.

  • Masažom ciljanih područja uljem ili losionom poboljšavate cirkulaciju i povećavate elastičnost kože.

Piše: Mamin kutak
21.07.2022. 09:31:00
http://m.metro-portal.hr/strije-oziljci-koji-nose-najljepse-uspomene/138611/