objavljeno 29.09.2015. 08:00:00
TRAKAVICA

Štrajk prosvjetara se nastavlja, ali i razgovori

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama nastavit će se i u utorak, kao i pregovori između sindikata i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Sindikati bi prazne klupe, ali im baš ne ide
Sindikati bi prazne klupe, ali im baš ne ide (Arhiva)

Štrajk u školama se nastavlja i nakon jučerašnjih razgovora sindikata i Ministarstva, a stavovi suprotstavljenih strana nisu se približili.

'Sutra ćemo pokušati ponuditi neko rješenje, a ne znam hoće li biti prihvatljivo sindikatima', rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar novinarima nakon odvojenih pregovora s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Mornar nije htio odgovoriti na pitanje o kakvom se rješenju radi, kazavši kako je o tome rano govoriti. Izrazio je žaljenje što je do štrajka došlo i što djeca ostaju bez svog ustavnog prava na obrazovanje, makar na kraće vrijeme.

'To je vječna dilema čije je ustavno pravo jače - sindikata da štrajkaju ili djece da imaju obrazovanje. Nama je užasno žao što je došlo do te situacije. Podržavamo zahtjeve prosvjetara za većim plaćama, mislimo da one moraju biti veće, ali 'tajming' nije baš sretan. Iz svih razloga koje smo puno puta ponovili', izjavio je.

Na pitanje zna li da je bilo pritisaka ravnatelja u školama na nastavnike, prijetnji otkazima, popisivanjem policije, odgovorio je kako je 'o tome načuo, ali to nije došlo iz MZOS-a.

29.09.2015. 08:00:00
http://m.metro-portal.hr/strajk-prosvjetara-se-nastavlja-ali-i-razgovori/94155/