objavljeno 02.11.2018. 20:01:00
NEZGODNO...

Što svađe govore o vezi?

Šanse za opstanak braka znatno su veće ako par na svaku negativnu interakciju ima pet ili više pozitivnih

Treba biti pozitivan
Treba biti pozitivan (Shutterstock)

Sretna veza i brak svima su draga maštarija u mladim danima, no nerijetko se priča koja počinje leptirićima u trbuhu i glavom u oblacima pretvori u beskonačan niz svađa... no i tu postoje razlike.

Naravno, svađa je normalna stvar - ne moramo svi misliti isto i dijeliti iste ideje, ali kad ste u vezi takve se stvari očekuju u velikim količinama. Ako toga nema, parovi postaju nesretni, a veza toksična.

No, upravo na primjeru svađa može se odrediti ima li šanse za tu vezu ili brak - način svađanja i balans između pozitivnih i negativnih interakcija tijekom konflikta ključno je pitanje koje si trebate postaviti.

Naime, znanstvenici tvrde da omjer pozitivnih i negativnih interakcija mora biti 5:1. Šanse za opstanak braka znatno su veće ako par na svaku negativnu interakciju ima pet ili više pozitivnih.

Primjerice, kada sretni parovi razgovaraju o nečem važnom, mogu se prepirati, ali također se smiju, nestašno zadirkuju i vidljivi su znakovi privrženosti jer je par uspostavio emotivnu povezanost, tvrde stručnjaci.

Takvi parovi pokazuju iskrenu zainteresiranost za rješavanje konflikta, jasno izražavaju ljubavi i nježnost čak i tijekom rasprave, iskazuju empatiju i spremno se ispričavaju za svoj propust.

S druge strane, nesretni parovi pokazuju puno manje pozitivnih interakcija i eskalaciju negativnosti prilikom konflikta. Ako je omjer spomenutih interakcija 1:1 ili uopće ne postoje one pozitivne, to je jasan znak da se brak nalazi pred razvodom.

Što sve spada pod negativne interakcije? Bilo kakav oblik podrugljivosti, podsmjehivanja, prijezira, omalovažavanja, zlonamjernog kritiziranja i sličnih oblika ponašanja smatra se negativnom interakcijom koja utječe na budućnost braka.

Pa eto, analizirajte malo svoje svađe...

02.11.2018. 20:01:00
http://m.metro-portal.hr/sto-svadje-govore-o-vezi/115206/