objavljeno 03.02.2015. 19:01:00
LA LA LA

Što slušaju hrvatski tinejdžeri

Hrvatski tinejdžeri glazbu slušaju preko mobitela, a svaki četvrti sluša narodnjake, pokazalo je istraživanje portala Teen385.com

Što se sluša?
Što se sluša? (FreeDigitalPhotos)

Što slušaju hrvatski tinejdžeri, koji žanrovi ih najviše privlače, odlaze li na koncerte, kupuju li CD-ove, putem kojih medija slušaju glazbu - sve to istražio je portal Teen385.com u anketi provedenoj među čak 3000 mladih.

Istraživanje je pokazalo kako većina mladih aktivno prati glazbene trendove od čega 70% sluša samo glazbenike koji ih zanimaju, a 16% svakodnevno odvaja vrijeme kako bi preslušali nove bendove i izvođače.

Vole strano, ali slušaju narodnjake

Iako gotovo polovica tinejdžera preferira stranu glazbu, svaki četvrti sluša narodnjake. Utješna je činjenica da je ipak više onih koji biraju alternativnije glazbene pravce - 30% mladih sluša punk, metal, elektronsku glazbu, hip hop i slične žanrove, dok ih 40% sluša popularnu glazbu koja se vrti po televizijskim i radio postajama.

Što se tiče mjesta izlaska, pokazuju fleksibilnost: gotovo polovica izlazi na mjesta na kojima im se sviđa glazba, ali mogu se prilagoditi zahtjevima svog društva, a 23% nije briga za glazbu - 'važna im je samo ekipa'. Svaka peta mlada osoba izlazi na mjesto isključivo prema glazbenim preferencijama.

Kako slušaju glazbu? Mobitel je broj jedan!

80% njih glazbu sluša preko mobitela, 18% putem računala, a samo 2% putem klasičnog radio prijemnika. Na koncerte odlaze u malom broju, a 35% tinejdžera nema nikakvu naviku odlaženja na koncerte.

65% mladih skida glazbu s Interneta, a tek 12% kupuje CD-ove za koje su spremni izdvojiti do 100 kuna.

Od stranih izvođača najpopularniji su i dalje One Direction, Taylor Swift, Ed Sheeran, 5 SOS, Maroon5, Selena Gomez i One Republic.

Među domaćim (hrvatskim, ali i regionalnim) izvođačima izdvajaju se: Elitni odredi, Severina, Jelena Rozga, Sandra Afrika, Lana Jurčević, Opća Opasnost, Vatra i SARS.

Više zanimljivih informacija možete dobiti na portalu www.teen385.com

03.02.2015. 19:01:00
http://m.metro-portal.hr/sto-slusaju-hrvatski-tinejdzeri/89966/