objavljeno 29.01.2015. 13:25:00
SAVJETI

Što se jede prije, a što poslije vježbanja

Prehrana i trening moraju ići ruku pod ruku, pa stoga nije na odmet znati koje vrste hrane je dobro jesti prije, a koje poslije vježbanja

Ni siti ni gladni, prvo je pravilo ...
Ni siti ni gladni, prvo je pravilo ... (Shutterstock)

Vježbanje je nužan dio zdravog života, no često na neki način kolidira s prehrambenim navikama koje usvajamo zbog dijeta, pa nije loše znati što zapravo treba jesti prije, a što poslije treninga kako bismo ga maksimalno iskoristili.

Prvo i osnovno pravilo je da se na vježbanju ne smijet pojaviti siti, ali niti gladni. Siti će imati problema s koncentracijom na vježbanje, a gladni će patiti jer im mišići neće imati dovoljno energije za trening.

>> Nezdrava hrana koja šteti i koristi nakon treninga >>

Stoga, evo nekoliko osnovnih pravila. Pojedite obrok dva sata prije treninga, i to pažljivo izbalansiran - 20 posto masti, 40 posto proteina i 40 posto ugljikohidrata. To je, primjerice, tost s jednim kuhanim jajem, domaći voćni jogurt ili smoothie s orašastim plodovima i suhim voćem.

Namirnice s previše masti ili vlakana treba izbjegavati, a ni u kom slučaju nemojte prije treninga pojesti neku proteinsku pločicu.

>> Tko razmišlja o vježbanju jede dvostruko više hrane >>

Nakon treninga prvo pojedite neko voće kako biste vratili inzulin u normalne granice, a tek nakon toga možete pojesti neke proteine za oporavak i izgradnju izmorenih mišića. 

To je sve - sretno!

29.01.2015. 13:25:00
http://m.metro-portal.hr/sto-se-jede-prije-a-sto-poslije-vjezbanja/89852/