objavljeno 17.01.2019. 08:01:00
KOMENTAR

Što sad? Četiri scenarija za Brexit

Donji dom britanskog parlamenta uvjerljivo je odbio dogovor o Brexitu koji je vlada premijerke May sastavila s Europskom unijom. DW donosi pregled četiri moguća scenarija: od tvrdog Brexita do ostanka u Europskoj uniji

Razlaz je izvjestan, no kakav?
Razlaz je izvjestan, no kakav? (Arhiva)

„Odgovornost svakog od nas je u ovom trenutku, pred povijesnu odluku koja će odrediti budućnost naše zemlje generacijama, ogromna", rekla je konzervativna premijerka Theresa May uoči glasanja. Te velike riječi nisu nimalo pomogle: čak 432 zastupnika je glasalo protiv njenog prijedloga ugovora sa EU kojim se uređuje Brexit. Podržalo ju je svega 202 članova donjeg doma parlamenta.

Premda parlament broji 650 stolica, Theresi May je trebala jednostavna većina koja iznosi 318 glasova. Naime, sedmoro zastupnika Irske republikanske stranke bojkotira parlament, dok pravo glasa nemaju četvoro predsedavajućih i četvoro onih koji broje glasove.

Sjevernoirski unionisti, koji podržavaju vladu Therehe May, također se protive dogovoru u sadašnjoj formi jer je u njega uključen i zaštitni mehanizam poznat pod pojmom Backstop. Ta odredba podrazumijeva otvorenu granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske. I jastrebovi iz redova Torijevaca premijerke May strahuju da bi Backstop vezao Ujedinjeno Kraljevstvo za Evropsku uniju na neodređeno vrijeme.

I dok mnogim Torijevcima Brexit u sadašnjem obliku nije dovoljno „tvrd", brojni predstavnice oprebe najradije ne bi nikakav Brexit. Protiv su većinom bili Laburisti kao i Liberali i škotski nacionalisti.

Iako ovo nije prvo glasanje koje je najavljeno kao sudbonosno, a možda nije ni posljednje, postavlja se pitanje što dalje?

Prvi scenarij: Ustupci Bruxellesa

Kako se bližilo glasanje u Londonu i kako je postajalo sve izvjesnije da je Theresa May daleko od većine, tako su se iz kontinentalne Europe javili popustljiviji glasovi. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je ranije u utorak: „Ako stvar večeras pođe naopako, moglo bi biti novih razgovora." Računica iza toga je pomalo naivna - EU bi mogla tu i tamo kozmetički izići u susret Londonu ne bi li tako May pribavila još koji glas i pokušala ponovo s glasanjem.

Ali zid na koji britanska premijerka nailazi kod kuće teško se može probiti kozmetičkim izmjenama. Za istinske promjene „deala" u 27 preostalih članica EU nema više ni volje ni vremena. Maas je tako ponovio da „dogovor ostaje takav kakav je". I predsjednici Vijeća EU-a Donald Tusk i Europske komisije Jean Claude Juncker odbacuju ponovno otvaranje pregovora.

Drugi scenarij: tvrdi Brexit

Prema članu 50 Lisabonskog ugovora koji regulira istupanje neke članice iz EU-a, Britanija bi 29. ožujka trebala automatski izići iz članstva pa makar ne bilo nikakvog dogovora. Theresa May bi teoretski mogla tražiti malo pomicanje roka i iz Bruxellesa je bilo signala da bi se stvar mogla odgoditi do kraja lipnja. No to sa sobom nosi komplikacije: kao prvo, produžetke moraju jednoglasno odobriti sve članice EU-a. Zatim, u svibnju su europski izbori koji se ne bi trebali održavati u Velikoj Britaniji. I na kraju: šta bi donijela još tri mjeseca nakon bezmalo dvije godine natezanja?

Zato je Theresa May prije glasanja najavila da po svaku cijenu namjerava sprovesti „volju naroda", misleći na referendum od lipnja 2016. godine kada je 51,9 posto građana glasalo za Brexit. May je više puta uvjeravala zastupnik da je tvrdi, neuređeni Brexit jedino što preostaje ukoliko odbiju njen plan. To se sada desilo i, ako to nije bio premijerkin blef u pokušaju da prikupi glasove, Ujedinjeno Kraljevstvo će kroz dva i po mjeseca prestati biti članica EU-a bez ikakvog ugovora o daljim odnosima.

Treći scenarij: pad Vlade

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn najavio je prethodno da poraz Therese May na odlučujućem glasanju treba voditi ka glasanju povjerenja vladi te nakon toga eventualno i u izvanredne izbore. I Theresa May je poslije poraza rekla da treba glasati o povjerenju njezinoj vladi. Prema medijskim napisima, to glasanje bi se moglo održati već u srijedu. Ako premijerka padne, donji dom ima dva tjedna da iznađe novu vladajući većinu, a u suprotnom ide se na nove izbore. Corbyn je najavio da bi, u slučaju da on postane premijer, pokrenuo nove pregovore s EU-om.

Četvrti scenarij: novi referendum

Ovakav rasplet je direktno povezan s prethodnim, trećim scenarijem. Jer Theresa May je kategorički odbijala mogućnost drugog referenduma na kojem bi građani bili konkretno upitani žele li izići iz EU-a prema dogovoru koji je postignut ili da ipak ostanu u Uniji. S druge strane, ljevičar Corbyn je dugo oklijevao, ali odnedavno ne isključuje mogućnost novog referenduma.

Prema aktualnoj anketi koju je objavio londonski Independent, većina građana u slučaju propasti plana Therese May želi novi referendum (46 posto za naspram 28 posto protiv), na kojem bi zatim 45 posto glasalo za ostanak u EU, a 39 posto za izlazak iz EU (16 posto neopredijeljenih).

Piše: DW/agencije
17.01.2019. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/sto-sad-cetiri-scenarija-za-brexit/116445/