objavljeno 24.06.2020. 21:01:00
NIJE DOBRO

Što kad mrzite svoj posao?

Mnogi od nas se nevoljko vraćaju s godišnjih odmora. No, ako vam odlazak na posao predstavlja pravu borbu, pripazite na ove posljedice

Ono kad ga baš ne volite
Ono kad ga baš ne volite (Arhiva)

Kvaliteta sna

Mnogi ljudi 'prenose' stres iz svakodnevice u vrijeme kad se tijelo mora odmoriti. Moguće je da imate noćne more o poslu, ne možete zaspati jer razmišljate o tome što vas čeka sutradan. Ako vam posao ometa san, radi se o ozbiljnom problemu. Nedostatak sna onda utječe na smanjenu aktivost mozga i kreativnost, produktivnost, vid i pamćenje. Ulazite u začarani krug koji vas još više stresira. 

Ogroman utjecaj stresa

Stres se danas čini kao popratna pojava svakog posla ili bilo kakvog životnog iskustva. No, postoji velika razlika u normalnim razinama stresa i onima koji utječu na našu svakodnevicu - i fizičku i psihičku. Mala količina stresa može čak djelovati motivirajuće. Međutim, jasna je granica. Kod pretjeranog stresiranja dolazi do iznimnog umora, iritabilnosti, lošijeg imuniteta, slabijeg emocionalnog zdravlja. Radi se o stanju uzrkovanom otpuštanjem kemikalija i hormona pa tako smanjenje stresa odmah utječe na to kako se osjećamo. 

Razvoj bolesti

Nezadovoljstvo i stres vode do vidljivih, ozbiljnih posljedica. Veći je rizik za razvoj bolesti, ako ste kronično nezadovoljni. Ne samo da štetite imunološkom sustavu i stavljate se u rizik od manjih bolesti, već rastu šanse da razvijete bolesti krvožilnih puteva i srca, dijabetes, astmu, gastrointestinalne bolesti i ostale. 

Ubijeno mentalno zdravlje

Mlađe generacije su sve manje definirane poslom koji imaju, ali nezadovoljstvo poslom svejedno dovodi do smanjenog samopouzdanja i poimanja vlastite vrijednosti. Radite tolike sate negdje gdje niste sretni i bavite se onime čime ne želite. To svakako dolazi s cijenom za vaše mentalno zdravlje. Svatko od nas se osjeća loše ako ne iskorištavamo naše najjače profesionalne sposobnosti i ne dokazujemo si da možemo biti bolji.  

24.06.2020. 21:01:00
http://m.metro-portal.hr/sto-kad-mrzite-svoj-posao/125895/