objavljeno 22.08.2008. 20:25:51

Što gledati?

Rade Šerbedžija ostvario je još jednu solidnu međunarodnu ulogu, ovoga puta kao dobrohotni grk Athos
Rade Šerbedžija ostvario je još jednu solidnu međunarodnu ulogu, ovoga puta kao dobrohotni grk Athos

PREPORUKA - Uspomene jednog bjegunca

Fugitive Pieces, 
Kanada, Grčka, 2007.
Režija i scenarij: Jeremy Podeswa  (prema romanu Anne Michaels)
Uloge: stephen Dillane, Rade Šerbedžija, Robbie Kay, Rosamund Pike, Ayelet Zurer, Ed Stoppard

Prošli tjedan preporuka je pripala odličnom turskom filmu ‘Takva’ koji je u vrijeme izlaska vec nestao s kino repertoara zbog premalo gledatelja. Nažalost, ista bi sudbina mogla dočekati i ovotjedni izbor, kanadsko grčku dramu ‘Uspomene jednog bjegunca’, na čijoj sam večernjoj projekciji nekidan bio jedini gledatelj.

Traže se gledatelji

‘Bjegunac’ nesumnjivo nije film koji se kvalitetom može mjeriti s ‘Takvom’, ali ipak je sasvim solidno ostvarenje koje zaslužuje da ga se pogleda u znatno većem broju. A dok turskom filmu nije uspio adut pobjede na prošlogodišnjem filmskom festivalu
u Sarajevu (čemu je pridonio i manjak, odnosno nepostojanje reklame), cini se
da ‘Bjeguncu’ pak za rezultate kod nas ne koristi osobito niti nastup Rade Šerbedžije u jednoj od glavnih uloga.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, mali Jakob uspijeva pobjeći dok mu nacist ubijaju oca i odvode majku i sestru. Jakob se skriva u šumi spavajući pod lišcem gdje ga pronalazi Grk Athos (Šerbedžija) i odvodi ga na svoj rodni grčki otok. Premda iznimno vezan uz Athosa, Jakob ostaje povučen u sebe uslijed ratne traume, pa čak i kad se preseli u Kanadu. Sjećanja ga nastavljaju progoniti i u odrasloj dobi kada predaje na fakultetu i istodobno piše knjigu o užasima holokausta. Od mračne prošlosti ga ne uspijeva udaljiti niti vesela Alex koja na kraju sama odlazi. Suočen sa samim sobom, Jakob se vraća u Grčku kako bi pokopa Athosa i pokušao nastaviti sa životom.

U adaptaciji hvaljenog romana Anne Michaels koja kombinira prozu i poezju, redatelj i scenarist Podeswa odlučio se ispričati priču pomoću flashbackova, odnosno kombinirajući različite vremenske periode četrdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Time je uspio dobiti na dinamičnosti koja bi, prema viđenom, izostala da je prica ispričana u kontinuitetu.

Holokaust i samoća

Dvije su teme dominantne u filmu. Prva je naravno holokaust i njegove stravične posljedice, ali još je dominantnija tema samoće i života s duhovima prošlosti kojih se ne možemo osloboditi. Kanadski redatelj Podeswa pristupa cijeloj problematici pretjerano hladno i distancirano, ali ne i dovoljno analiticno.  Nesreću, taj nedostatak uspijevaju donekle nadomjestiti glumci, prvenstveno Rade Šerbedžija koji uspijeva dati karizmu i liku dobrohotnog Grka. Dillane je uspješno utjelovio čovjeka mučnog prošlošću, a Robbie Kay je mladog Jacoba odlično i efektno odglumio s malo rijeci.
‘Bjegunac’ nije odličan, ali je zanimljiv film o samoći, strahotama prošlosti, ljubavi i oslobođenju.

Čimpanze u svemiru

Space Chimps
SAD, 2008.
Režija: Kirk De Micco
Scenarij: Kirk De Micco, Robert Moreland
Glasovi: Rene Bitorajac, Jasna Palić Picukarić, Robert Ugrina, Mirela Brekalo

Čimpanza Han III, potomak prvog majmuna koji je SAD poslao u svemir (i koji se zaista zvao Han) radi u cirkusu gdje ga ispaljuju iz velikog topa i sanja o svemiru. Prilika za ostvarenje sna pruži mu se kada NASA priprema novu misiju u svemir kako bi otkrila tko otima svemirske sonde koje nestaju u crvotočinama.

Han III i ostatak majmunske posade slijeće na planet kojim vlada zli Zartog kojem otete sonde služe za kažnjavanje svojih neprijatelja. Debitantsko redateljsko ostvarenje Kirka De Micca (scenarist i producent ‘Zebre trkacice’) namijenjeno je prvenstveno još mladoj publici nego što je znatno bolji ‘Wall-E’, ali niti u toj kategoriji nije baš najuspjeliji. No, simpatične čimpanze, ako i neobični izvanzemaljac Kilowatt mogli bi najmlađe gledatelje donekle zadovoljiti. Odrasli će na ovaj film ionako ići samo po dužnosti.

Nije zlato sve što sja (DVD)

Fool’s gold
SAD, 2008.
Režija: andy tennant
Scenarij: John Claflin, Daniel Zelman, Andy Tennant
Glasovi: Matthew McConaghey, Kate Hudson, Donald Sutherland, Ray Winstone

Prošla suradnja Matthewa McConaugheya i Kate Hudson u filmu ‘Kako izgubiti frajera u 10 dana’ pokazala se vrlo unosnom, te su se producenti očigledno nadali ponoviti sličnu zaradu i sada. Međutim kombinacija romantičnog i avanturističkog nije se pokazala niti izbliza jednako uspjehom. Finn negdje na Karibima pokušava pronaći potonulu španjolsku galiju. Premda ne uspijeva uvjeriti svoju bivšu ženu Tess da ju je zaista pronašao, to mu povjeruje njen poslodavac multimilijunaš Nigel koji financira daljnu potragu, a Tess se mora pridružiti. Međutim, vrijednu galiju traže i Finnov stari rival Moe, ali i gangster Big Bunny.

I dok je sama avantura još koliko toliko i zanimljiva, to nedovoljno za uspjeh filma, a najveći nedostatak je nepostojanje prave kemije između Hudson i McConaugheya.

Piše: Piše: Sanjin Petrović
22.08.2008. 20:25:51
http://m.metro-portal.hr/sto-gledati5/11045/