objavljeno 07.04.2008. 23:45:02

Što čitati ovaj tjedan? 07.-14. travnja 2008.

Gregg Braden : ‘Božanska matrica : Spajanje vremena i prostora, čuda i vjere’
Gregg Braden : ‘Božanska matrica : Spajanje vremena i prostora, čuda i vjere’

Moderna vremena Info  (www.mvinfo.hr) za Metro Express preporučuju tjedno štivo 

Gregg Braden : ‘Božanska matrica : Spajanje vremena i prostora, čuda i vjere’

Može li se reći da čuda što ih vidimo u kvantnome svijetu pokazuju naše mogućnosti, a ne naša znanstvena ograničenja? Je li moguće da su spontana izlječenja, povezanost sa svime i svakim, te putovanja kroz vrijeme naše istinsko nasljeđe? Godine 1944. Max Planck, otac kvantne teorije, šokirao je svijet tvrdeći kako je ta ‘matrica’ mjesto s kojega potječe rođenje zvijezda, DNK i sve ostalo. Nedavna otkrića pružaju dojmljive dokaze da je Planckova matrica - Božanska matrica - stvarna.

prevela Ljerka Česi
V.B.Z.
212 str., meki uvez
110,00

Elaine Nussbaum : ‘Kako sam pobijedila rak’

‘Možete ozdraviti’, riječi su koje je Shizuko Yamamoto uputila Elaine Nussbaum u trenutku kad su se prvi puta srele na makrobiotičkom zdravstvenom savjetovanju.

Bilo je to tri godine nakon što joj je prvotno dijagnosticiran rak maternice koji je kasnije metastazirao na pluća i kosti te nakon tri pune godine izlaganja tijela invazivnim operacijama, kemoterapijama i zračenjima.

I doista se to i dogodilo. Makrobiotičkom prehranom, shiatsu masažom, vježbanjem, snagom volje te podrškom obitelji pobijedila je rak.

prevela Aleksandra Barlović
Planetopija
192 str., meki uvez
119,00

Cintio Vitier, Fina Garcia Marruz : ‘Kad nestaje svjetlost’

Kad je riječ o suvremenoj kubanskoj poeziji općenito, onoj nastaloj u posljednjih gotovo pet desetljeća, valja odmah otkloniti predrasude da je to stvaralaštvo u najužoj korelaciji s političkim sustavom zemlje ili pak vjerovanje da je jedino takva poezija (i) moguća, odnosno da je takva mogla (pre)živjeti unutar specifičnog socijalističkog modela u karipskom ozračju.

Bračni par Cintio Vitier (1921.) i Fina Garcia Marruz (1923.), pjesnici su povratka iskonu kao pratemelju njihova poesisa.

priredio i preveo Jordan Jelić
(vl. naklada)
62 str., meki uvez
40,00

Sophie Kinsella : ‘Šopingholičarka i beba’

Becky Bloomwood se vratila! S trbuhom do zuba! Zaposlena je u najnovijoj modnoj trgovini The Look., već je godinu dana u braku sa superuspješnim PR genijem Lukeom Brandonom, a sada kupuju veću kuću jer - očekuju prinovu!

Njezinoj sreći nema kraja, posebno kad otkrije da šoping liječi jutarnje mučnine, pa iako se zbližila s ekološki osviještenom polusestrom Jess, ne namjerava sama šiti odjeću i pelene od starih materijala. Kupujući za bebu, otkriva  nove mogućnosti šopinga - dizajnersku odjeću i obuću za najmlađe.

prevela Ines Jurišić
Naklada OceanMore
350 str., meki uvez
130,00

Noam Chomsky : ‘Intervencije’

U 44 kratka eseja Chomsky tematizira vrlo širok spektar tema i događaja koji su se zbili između 1999. i 2007. g., kao što su: NATO-ova intervencija na Kosovu, teroristički napadi 11. rujna, američka intervencija u Afganistanu, rat u Iraku, palestinsko-izraelski sukob itd.

Krećući se kroz navedene teme, Chomsky iznosi mnoge provokativne tvrdnje, od kojih su neke poput one da nitko ne pokreće vojnu intervenciju protiv Izraela, unatoč tomu da već godinama otima i ubija libanonske i palestinske civile, podigle veliku prašinu.

preveo Mijo Pavić
Profil International
257 str., meki uvez
139,00

Alan Greenspan : ‘Doba financijske nestabilnosti : Pustolovine u novom svijetu’

Neposredno nakon 11. rujna 2001., u četrnaestoj godini predsjedanja Odborom Saveznih rezervi, Alan Greenspan dao je svoj doprinos u zajedničkim diplomatskim naporima kako bi osigurao da Amerika, zajedno s ostatkom svijeta, ne osjeti ekonomski slom.

Greenspanova procjena prirode novog svijeta, usmjerena je kroz autorova vlastita iskustva djelovanja u zapovjedništvu globalne ekonomije.

Greenspan započinje sa svojim viđenjem jutra 11. rujna.

preveo Andreas Dominick Varga
Masmedia 480 str., tvrdi uvez
299,00

David Squire : ‘Biljke penjačice’

Penjačice i zidni grmovi su doprinos prirode ‘okomitom’ vrtlarenju. Ova poticajna, praktična knjiga prepuna informacija prikazuje širok raspon penjačica i zidnih grmova, a pruža i vrlo važne informacije o njihovu izboru, sadnji i njezi.

Korak po korak, uz pomoć mnoštva ilustracija, ona odgovora na sva pitanja o ovim vrlo uporabljivim biljkama i kako ih najbolje uzgojiti.

Donoseći pravu odluku o kupnji prave penjačice, najvažniji je dio uspješnog prekrivanja zida stoga ova knjiga predstavlja pomoć za uspješno vrtlarenje.

prevela Rajna Maršanić - Jovanović
Leo-commerce
80 str., meki uvez
69,00

Vladimir Megre : ‘Zvonki cedar ruski VIII - I. dio: Nova civilizacija’

U ciklusu knjiga ‘Anastazija. Zvonki cedar ruski’, Anastazija se opisuje kao predstavnica drevne civilizacije, koja se do danas održala na području sibirske tajge.

Ona živi jednostavno i u suglasju s prirodom. U jednostavnoj priči o ljekovitome cedru iz sibirske tajge, oko koje je strukturirana priča o Anastaziji i Vladimiru Megreu, nekadašnjem ruskom poduzetniku, autor knjige nosi poruku čovječanstvu o nužnosti promjene svjetonazora i stvaranju drukčijeg svijeta.

prevela Andreja Varoščić - Austin
Amrita
188 str., meki uvez
100,00

Mirko Bilandžić : ‘Poslovno-obavještajno djelovanje

‘Business intelligence’ se zbog niza nerazumijevanja nerijetko, naravno sasvim pogrešno, poistovjećuje s poslovnom špijunažom.

Riječ je o poslovno-obavještajno aktivnosti u poslovnom svijetu koju planiraju, organiziraju, i provode poslovni subjekti, pri čemu ta aktivnost podrazumijeva proces legalnog prikupljanja javnih podataka etičkim sredstvima, njihovu analizu i pretvaranje u gotove poslovno obavještajne analize (radi pružanja potpore čelništvu poslovnog subjekta).

AGM
215 str., meki uvez
150,00

John Douillard : ‘Dijeta Tri godišnja doba’

Potrošnja hrane koju priroda nudi sa svakim godišnjim dobom, čini najbolju prehranu za uravnoteženje tjelesne težine, raspoloženja i energije za sve stanovnike Zemlje.

Izvedena iz pet tisuća godina starog, tradicionalnog sustava liječenja ‘Dijeta tri godišnja doba’ čini ono što nijedna druga dijeta ne čini: usklađuje se s prirodnom reakcijom tijela na promjenu godišnjih doba, hraneći ga onime za čime žudi.

Primjerice, u proljeće želimo salate, bobičasto voće i lisnato zeleno povrće, te prirodnu hranu s malo masnoća.

prevela Aleksandra Mihaljević Barlović
Dvostruka duga
320 str., meki uvez
150,00

07.04.2008. 23:45:02
http://m.metro-portal.hr/sto-citati-ovaj-tjedan-07-14-travnja-2008/5517/