objavljeno 01.06.2011. 17:26:00
SIMBOLIKA

Što će Papa dobiti na poklon od Hrvata

Predsjednik Josipović primit će papu Benedikta XVI. u subotu i tom će mu prigodom pokloniti repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)

Tijekom svog dvodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj papa Benedikt XVI. na dar će od predsjednika Republike Ive Josipovića dobiti repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine, predsjednica Vlade Jadranka Kosor darovat će ga raspelom i replikom evangelistara iz 11. stoljeća, a kardinal Josip Bozanić poklonit će mu unikatno nalivpero Penkala, piše Hina.

Predsjednik Josipović primit će papu Benedikta XVI. u subotu i tom će mu prigodom pokloniti repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. u doba pavlinskog reda, a koje su i danas sačuvane. Te orgulje danas se nalaze u crkvi Sv. Marije u Lepoglavi i spadaju među najznačajnije zvukovne spomenike u Europe. Sviralu je izgradila umjetnička radionica orgulja, harmonija i glasovira Heferer koja pripada uskom krugu orguljarskih radiona u Europi, a djeluje već 160 godina kroz pet generacija obiteljske tradicije. Sveti Otac će predsjedniku Josipoviću pokloniti preslik Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke.

Raspelo koje će premijerka Kosor u subotu prilikom primanja u Apostolskoj nuncijaturi pokloniti Svetom ocu dar je akedamskog kipara Damira Mataušića, a replika evangelistara iz 11. stoljeća sadrži rukopis iz Evanđelja po Luki i Ivanu.

Unikatno nalivpero Penkala, kojim će Svetog Oca darivati kardinal Bozanić, izvorni je hrvatski proizvod s prigodnom kutijom koji je izradila zagrebačka tvrtka TOZ Penkala d.d. Prilikom posjeta Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u nedjelju, Sveti Otac će se upisati u knjigu dojmova upravo jednim od takvih nalivpera Penkala. Ono će ostati kao uspomena u Nadbiskupskom dvoru dok će drugo, identično, ponijeti kao osobni dar.

Dar kardinala Bozanića Svetom Ocu uključuje kutiju presvučenu bijelom kožom sa zlatotiskom: BENEDICTUS PP. XVI i na hrvatskom glagoljskom pismu. Unutrašnjost kutije presvučena je u žutom svilom sa pločicom na kojoj je ugraviran datum, mjesto posjeta i osobna poruka kardinala Bozanića Svetom Ocu: Scribere ausus est. (s. Augustinus) - Pisanje je odvažnost (sv. Augustin).

01.06.2011. 17:26:00
http://m.metro-portal.hr/sto-ce-papa-dobiti-na-poklon-od-hrvata/59581/