objavljeno 22.09.2018. 15:46:00
ZAPAMTITE!

Što akne govore o zdravlju

Prema njihovom rasporedu na licu moguće je iščitati razlog njihove pojave

Shvatite što vas muči prema mjestu gdje imate akne
Shvatite što vas muči prema mjestu gdje imate akne (Shutterstock)

Akne i prištići nisu ekskluziva tinejdžera - često se zadržavaju i do kasnije dobi te se mnogo odraslih s njima bori, a prema njihovom rasporedu na licu moguće je iščitati razlog njihove pojave. U nastavku saznajte koji je korijen problema koji uzrokuje neugodne bubuljice.

Brada i vilica - bubuljice u ovom području ukazuju na stres i hormonalne promjene. Često se javljaju u vrijeme mjesečnice, a mogu označavati i ovulaciju. Također, mogu biti znak menopauze ili hormonalne neravnoteže (neredovita mjesečnica)

Čelo i rub kose - razlog pojave često su kozmetički proizvodi koji loše reagiraju s vašom kožom. Također, razlozi mogu biti probavne prirode - nezdrava prehrana koja vodi do probavne neravnoteže

Obrazi - razlozi mogu biti dvojaki, maš mobitel ili ruke. Dezinficirajte mobitel i redovito perite ruke, a prištići na gornjem dijelu obraza mogu biti povezani i s respiratornim problemima (pušenje)

Obrve - prištići u obrvama i oko obrva najčešće su znak urastanja dlačica zbog čupanja. Također, može biti povezan s radom nadbubrežne žlijezde (stres)

Prsa, ključne kosti i leđa - najčešći razlog pojave je znoj. Birajte prikladnu odjeću prilikom bavljenja aktivnostima

T-zona - ova zona obuhvaća područje duž nosa te oko obrva (oblik slova T). Koža je ovdje veoma osjetljiva te reagira i na najmanje životne promjene (stres). Također, područje je povezano s jetrom te može ukazivati na problem intolerancije na hranu

22.09.2018. 15:46:00
http://m.metro-portal.hr/sto-akne-govore-o-zdravlju/114489/