objavljeno 15.02.2014. 12:15:58
MA DA?!

Stižu mikrobi iz arktičkog leda

Ubrzano otapanje arktičkog leda koje je posljedica klimatskog zatopljenja utire put neviđenoj 'seobi' patogenih mikroba koji prijete morskim sisavcima a možda i ljudima

Patogeni se premještaju u novu okolinu
Patogeni se premještaju u novu okolinu (Arhiva)

"Uviđamo da s klimatskim promjenama postoji dosad neviđena mogućnost da se patogene tvari premještaju u novu okolinu i ondje uzrokuju bolesti", rekao je Michael Grigg, parazitolog u Američkom institutu za alergije i zarazne bolesti.

"Led je golema ekološka brana za patogene tvari i s porastom temperature na Arktiku one mogu preživjeti i doći u doticaj s novim osjetljivim domaćinima koji nisu imuni na te mikrobe jer im ranije nisu bili izloženi", rekao je Grigg na godišnjoj konferenciji Američkog društva za razvoj znanosti (AAAS) koja se od 13. do 17. veljače održava u Chicagu.

Novi soj parazita nazvan Sarcocystis pinnipedi koji je sve dosad bio 'zarobljen' u arktičkom ledu, pojavio se nedavno i uzrokovao pojačanu smrtnost sivog tuljana i drugih ugroženih sisavaca na Arktiku poput morskih lavova, morževa i polarnih medvjeda te grizlija na Aljasci pa sve do juga Britanske Kolumbije u Kanadi.

Osim toga, parazit koji se inače nastanjuje na mačkama, nazvan Toxoplasma gondii pronađen je kod bijelih kitova (beluga) u arktičkim vodama, što dosad još nije viđeno, rekao je znanstvenik.

Toksoplazmoza, infekcija koju uzrokuje ovaj parazit, glavni je uzrok oštećenja vida i sljepoće u ljudi, a može biti kobna za nerođene te za osobe i životinje oslabljena imuniteta.

Taj se parazit poglavito širi konzumiranjem mesa koje nije dovoljno termički obrađeno i vodom koja je došla u doticaj s tlom onečišćenim mačjim izmetom.

"Malo toga znamo o sposobnosti biljaka, životinja i ljudi da se prilagode nevjerojatno brzom ritmu klimatskih promjena", istaknuo je Christopoher Field, profesor biologije na sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

Ta se brzina, smatra, ne može usporediti s onom iz vremena prvih velikih klimatskih promjena, hlađenja planeta prije više od 50 milijuna godina.

15.02.2014. 12:15:58
http://m.metro-portal.hr/stizu-mikrobi-iz-arktickog-leda/83297/