objavljeno 18.06.2008. 06:37:00

Stigli su ‘poslovni anđeli’

Europski model financiranja visokorizičnih projekata došao do Hrvatske

Osnivači Damir Sabol i Hrvoje Prpić sa Slobodanom Mikacom
Osnivači Damir Sabol i Hrvoje Prpić sa Slobodanom Mikacom (Ivan Kuharić/CROPIX)

Mali i srednji poduzetnici često se susreću s nedostatkom kapitala u fazi pokretanja posla, kada ih banke ne žele financirati bez kolaterala, a za fondove rizičnog kapitala predstavljaju premalo ulaganje, pa bi taj raskorak između nedostatih vlastitih sredstava u start-up fazi i privlačenja financijera po pokretanju posla trebali ‘pokriti’ tzv. poslovni anđeli, okupljeni u Hrvatsku mrežu poslovnih anđela (CRANE).

Istaknula je to na jučerašnjem predstavljanju CRANE-a Ivana Maršić iz Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU). Ta je agencija zajedno s Udrugom za poticanje softverskog i online poduzetništva Initium, Hrvatskom Private Equity i Venture Capital asocijacijom, fondom rizičnog kapitala Poteza Venture te osnivačima i bivšim liderima HG Spota i Iskona Hrvojem Prpićem i Damirom Sabolom inicirala osnivanje ove mreže.

ParametriCilj mreže je poticati razvoj inovativnog poduzetništva kroz financiranje početne faze razvoja i komercijalizacije projekata iznosom od 25 do 250 tisuća eura, ali i pružanje stručne pomoći poduzetnicima - početnicima. 

Poslovni anđeli su poduzetnici i lideri tvrtki koji financiraju start-up projekte visokog rizika ulaskom u vlasništvo i pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji projekata. CRANE bi tako, među ostalim, trebala pomoći u identifikaciji potencijalno uspješnih projekata i spajanju poduzetnika i ulagača, ali i pri sudjelovanju u nekim od programa EU, poput programa edukacije poduzetnika i anđela ‘Ready for Equity’ ili projekta EASY, koji potiče internacionalne projekte i suradnju među mrežama poslovnih anđela u Europi, okupljenih u Europsku mrežu poslovnih anđela EBAN.

U Europi je trenutno aktivno 290 neprofitnih mreža poslovnih anđela, kojima su najprivlačniji projekti iz ICT sektora, proizvodnje, trgovine, energetike, zdravstva i biotehnologije.

Europska iskustva pokazuju da u 25 do 30 posto slučajeva poslovni anđeli ostvaruju profit od svog ulaganja, u 10 do 15 posto slučajeva ‘pokriju’ svoju investiciju, dok u 20 do 30 posto slučajeva bilježe potpuni gubitak sredstava. (HINA) 

18.06.2008. 06:37:00
http://m.metro-portal.hr/stigli-su-poslovni-andjeli/8737/