objavljeno 09.12.2009. 06:40:48
pola milijarde

Šteta u Podravci puno je veća nego što se mislilo?

Još uvijek se istražuje 200 milijuna kuna sumnjivih transakcija, a navodno sve ima veze s mađarskom OTP bankom

Ministar Damir Polančec je otišao, ali što je ostavio iza sebe?
Ministar Damir Polančec je otišao, ali što je ostavio iza sebe? (Igor Sambolec/Cropix)

Iako se smatralo da je šteta nastala u Podravci zbog nedavno otkrivenih menadžerskih malverzacija stala na oko 300 milijuna kuna, to možda i nije tako. Prema pisanju Jutarnjeg lista, sporno je još oko 200 milijuna kuna sumnjivih transakcija koje se još istražuju, a navodno sve ima veze s OTP bankom s čijim se menadžerima navodno tajno sastao i bivši ministar Polančec.

Mađarska banka je tvrtki Fima pokrila kredit za kupnju 10,6 posto Podravkinih dionica. Podravka je OTP-u plasirala 46 milijuna kuna depozita za taj kredit, ali očito se obvezala prihvatiti i otplatu cijeloga kredita u slučaju da ga Fima ne podmiri.

Novi čelnik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić kaže da ne zna je li Podravka preuzela još poneku obvezu prema ugovor s mađarskim OTP-om, ali i da je ta banka i dalje ''otvorena knjiga''. Naime, još uvijek im nije poslala taj ugovor, a Uprava Podravke bi se s mađarskim bankarima trebala sastati idući tjedan.

Ako se zbilja utvrdi da se radi o 200 milijuna kuna većoj šteti, mogla bi se čak i prodati tvrtka Belupo čija je vrijednost neslužbeno procijenjena je na više od 1,5 milijardi kuna. Podravka, koja je vlasnik Belupa, u tom bi slučaju mogla dobiti između 350 i 400 milijuna kuna svježega kapitala.

To bi vjerojatno bilo dovoljno za pokrivanje ogromne štete koju su napravili Podravkini menadžeri, jer se računa da će od SMS-a uspjeti naplatiti oko pet milijuna kuna, a od rovinjske Mirne, čije će dionice uzeti kao zalog za kredit Fimi, između 30 i 50 milijuna kuna.

Dakle, mađarska banka će se namiriti, još jedna hrvatska tvrtka će se prodati, menadžeri su u pritvoru, a još jednom će se, kako se čini, bura stišati a pravi će se krivci i nalogodavci nastaviti skrivati.

09.12.2009. 06:40:48
http://m.metro-portal.hr/steta-u-podravci-puno-je-veca-nego-sto-se-mislilo/28180/