objavljeno 30.07.2010. 20:07:00
NEMOGUĆA MISIJA

Štedite i kad se ima i kad se nema

Za štednju novca potrebi su vam vrijeme, strpljenje i promjene u navikama, dakle snaga karaktera - a najbolje je krenuti manjim koracima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Novac je jedna od mnogih stvari koje uzrokuju stres. Trošiti novac kojeg nemate je lako, štedjeti novac koji nemate je teško. Je li uopće moguće uštedjeti nekoliko kuna čak i kad nemate novaca za tu svrhu?

Počnite s malim svotama. Svaki put kad dobijete plaću (i ako je dobijete), stavite mali dio (recimo 50 kn) na stranu - počnite štednju u banci ili pošti. Malo strpljenja i discipline i prva znatnija svota će se skupiti. Pokušajte raditi i nešto honorarno. Tako zarađeni novac koristite za tjedne potrebe, a plaću sa redovnog posla stavite na štednju ili barem jedan njen dio.

Jednostavne stvari kao što nošenje svoje kave na posao, mogu donijeti velike promjene na vašem financijskom planu. Naravno, u pozitivnom smislu. Započnite štedjeti u bankama na kamatu. Gledajte da mjesto gdje ćete otvoriti takvu štednju nema strogo propisan minimum uloga i stavljajte tjedni ili mjesečni ušteđeni novac na taj račun. Za koju godinu ili dvije već ćete dosta uštedjeti. Da, vrijeme i strpljenje potrebni su vam koliko i novac.

A kad se ima

Svakom dobro dođe malo dodatnog novca u ovim teškim vremenima. Ako ste već toliko sretni da primate plaću, uštedjeti nešto novca u mjesec dana može vrlo jednostavno.

Uvijek i stalno pripremajte listu namirnica. Prije odlaska u kupovinu, provjerite frižider, ostavu i hladnjak da biste ustanovili što vam nedostaje. Uzmite papir i olovku i zapišite sve što vam je potrebno. Držite se liste koju ste napisali i kupujte samo ono što piše na toj listi. Pratite planirani kalendar dana tijekom kojih ćete pripremati određena jela i tijekom kojih ćete ići u nabavku namirnica.

Svatko od nas ovisno o životnim uvjetima ima i različite troškove za režije. Nastojte da budu što manje. I ne zaboavite da njih uvijek morate plaćati. Šanse da na njima uštedite su male, ali to ne znači da se radi o nemogućoj misiji.

Ako si želite kupiti nešto, bilo što, obavezno to potražite na internetu - činjenica je da preko njega možete proći puno jeftinije. Izbacite ili odbacite nepotrebne stvari. Ako ih im ate puno, a ne koristite ih, tada je vrijeme ili da ih prodate ili zauvijek bacite.  Uzimajte i zadržavajte kusur. Zadržite svaku lipu i svaku kunu koja dođe u dodir s vašim rukama na bilo koji pošteni način.

Izvor: Savjeti-hr.com

30.07.2010. 20:07:00
http://m.metro-portal.hr/stedite-i-kad-se-ima-i-kad-se-nema/45420/