objavljeno 03.10.2010. 09:27:00
ZABRINUTOST ZBOG AL-KAIDE

State Department: Amerikanci, oprezno putujte po Europi

Europi prijete teriristički napadi zbog čega američko vodstvo savjetuje svoje građane da "povećaju budnost", naročito u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji

State Department: Amerikanci, oprezno putujte po Europi
State Department: Amerikanci, oprezno putujte po Europi (Getty Images)

Američki State Department u nedjelju će ujutro po mjesnom vremenu najvjerojatnije objaviti upozorenje američkim građanima da budu na oprezu prigodom putovanja u Europu zbog povećane zabrinutosti od terorističkih napada Al-Kaide, izvijestili su u subotu američki mediji.

Obamina administracija održala je u subotu sastanke o tom pitanju i počela obavještavati europske vlade o svojoj odluci, kazali su visoki američki dužnosnici, zahtijevajući anonimnost. Poziv na "budnost" na putovanju korak je prije upozorenja State Departmenta da se ne putuje u neku zemlju. Takvo upozorenje moglo bi imati vrlo štetne učinke za transatlantski turizam i trgovinu, ocijenjuju američki mediji.

Visoki američki dužnosnik je istaknuo da obavijest nije "poziv Amerikancima da ne putuju u Europu, samo da pokažu budnost" zbog povećane zabrinutosti za sigurnost. Vjerojatno upozorenje slijedi nakon višetjedne istrage koja je počela u kolovozu, kada su američki obavještajni dužnosnici došli do zabrinjavajućih, ali neodređenih prijetećih informacija iz više izvora, uključujući presretnute komunikacije i iskaz njemačkog islamista zatočenog u zatvoru baze Bagram u Afganistanu.

Od tada su američki i europski istražitelji zajedničkim radom došli do zaključka da su vjerojatni ciljevi napada Velika Britanija, Francuska i Njemačka. Dužnosnici su tragali za sumnjivim timom napadača koji bi mogli planirati udar u stilu komandoskog napada koji su teroristi izveli u Mumbaiju 2008. godine. Američki dužnosnici nastavljaju istraživati postoje li bilo kakve veze s mogućim prijetnjama na tlu SAD-a, ali do sada obavještajni podaci prvenstveno upućuju na Europu. (hina/metro-portal)

03.10.2010. 09:27:00
http://m.metro-portal.hr/state-department-amerikanci-oprezno-putujte-po-europi/49139/