objavljeno 04.05.2008. 21:02:23

Starica doživjela srčanu kap nakon što je izazvala požar

Opušak zahvatio donji dio trenirke nakon čega se požar proširio po sobi

Liječnička pomoć pružena je 21 štićeniku Doma za starije i nemoćne osobe ‘Maksimir’ u četiri zagrebačke bolnice
Liječnička pomoć pružena je 21 štićeniku Doma za starije i nemoćne osobe ‘Maksimir’ u četiri zagrebačke bolnice (Elvir Tabaković/CROPIX)

Uzrok smrti 77-godišnjakinje koja je u petak cigaretom izazvala požar u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Maksimir’ jest zatajenje rada srca nakon što je vatra buknula i zbog svega što se događalo, priopćeno je jučer iz PU zagrebačke.

- Nakon što se sve to dogodilo, žena je najvjerojatnije doživjela srčani udar, rekla je glasnogovornica PUZ-a Aleksandra Ljuba, izvještavajući novinare o nalazu obdukcije koju je obavio Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Doslovno umrla od straha

U policiji je rečeno da je žena bila živa dok su je medicinske sestre pokušavale izvući iz sobe, a najvjerojatnije je zbog straha doživjela srčanu kap.

Crni petakPolupokretna starica poginula je u petak, 2. svibnja oko 17 sati, a 22 osobe su hospitalizirane u požaru koji je buknuo na četvrtom katu Doma za starije i nemoćne ‘Maksimir’ u Hegedušićevoj ulici, koji je uzrokovan neugašenim opuškom od cigarete.
Požar je zahvatio sobu 423 gdje je stanovala starica.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar preksinoć je pak izjavio, pozivajući se na rezultate obdukcije i policijske istrage, da je žena umrla od zatajenja srca dok je pušila, prije nego što je vatra buknula.

Ljuba je rekla i da je završenim drugim dijelom očevida policija utvrdila da je ženi dok je pušila najverojatnije na sintetički donji dio trenirke pao žar s cigarete ili opušak, nakon čega joj se zapalila odjeća, a vatra se zatim proširila na cijelu sobu koja je potpuno izgorjela.

Zadržani po bolnicama

Na četvrtom katu doma, gdje je i izbio požar, uz spomenutu sobu koja je izgorjela, veći dio hodnika je začađen, rastaljeni su dijelovi rasvjetnih tijela, a na prozorima je popucalo više stakala.

U bolnicama je zadržan 21 štićenik jer u opožarenom domu još nema uvjeta za njihov povratak.

Liječničkim je pregledom kod sedmero štićenika doma u Maksimiru utvrđeno lakše trovanje dimom.  (METRO)

04.05.2008. 21:02:23
http://m.metro-portal.hr/starica-dozivjela-srcanu-kap-nakon-sto-je-izazvala-pozar/6655/