objavljeno 23.10.2011. 11:44:41
ČUVAJTE GLAVE

Stari njemački satelit ušao u atmosferu, nije poznato gdje je pao

VIDEO: Znanstvenici iz Njemačkog svemirskog centra potvrdili su da je stari, 2,7 tona težak, njemački satelit ROSAT ušao u zemljinu atmosferu, no nisu sigurni gdje su pali ostaci

Projekcija pada ROSAT-a, YouTube, Screenshot

Stari, 2,7 tona težak, njemački satelit ušao je u zemljinu atmosferu oko 10 sati, no znanstvenici iz Njemačkog svemirskog centra još nisu sigurni gdje su ostaci pali.

"Trenutno ne možemo potvrditi da li su ostaci uopće došli do Zemljine površine", stoji u izvještaju Njemačkog svemirskog centra, DLR.

Znanstvenici su potvrdili da se 21 godinu star satelit raspao na manje dijelove, a oko 30-ak fragmenata, ukupne težine oko dvije tone, preživjet će prolazak kroz zemljinu atmosferu. Većinom su to dijelovi otporni na ekstremne topline, poput ogledala, te keramičkih dijelova.

Predviđa se da bi ostaci satelita trebali pasti na područje od 80 kilometara koje se prostire od Kanade na sjeveru, do južne Afrike.

Satelit je ROSAT lansiran je 1990 godine kako bi proučavao rendgensko zračenje svemira, a nakon što se zbog kvara satelit okrenuo prema Suncu došlo je do nepopravljive štete na svim uređajima. 

23.10.2011. 11:44:41
http://m.metro-portal.hr/stari-njemacki-satelit-usao-u-atmosferu-nije-poznato-gdje-je-pao/64701/