objavljeno 07.03.2017. 12:01:00
PROBLEMI

Standard & Poors srušio rejting Agrokoru

Standard & Poor's druga je rejting agencija, nakon Moody'sa, koja je srezala rejting Agrokora. S&P je snizio Agrokorov rejting na B-, i to s negativnim prognozama

Problemi za Agrokor se gomilaju
Problemi za Agrokor se gomilaju (Arhiva)

Agrokor se i dalje ne skida s naslovnica, jer nakon što je Pandorina kutija otvorena rušenjem rejtinga od strane Moody'sa, sada se crnim prognozama pridružio i Standard & Poors.

'Smanjeni rejting održava naš pogleda da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini', objasnili su u S&P-u.

'Istodobno, grupa je i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016/2017. i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran', ističu u analitičari S&P-a u obrazloženju korekcije rejtinga.

Upozoravaju da je u trenutačnim volatilnim tržišnim okolnostima Agrokorova mogućnost da se dodatno zaduži ili da poveća kapital vrlo upitna te da su vrlo izazovne mogućnosti eventualnih pregovora za promjenom strukture kapitala.

Prevedeno na normalan jezik - sljedeće godine Agrokor mora vratiti pola milijarde eura ili će ostati bez 98% vlasništva... pa vi vidite što to znači.

07.03.2017. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/standard-and-poors-srusio-rejting-agrokoru/103527/