objavljeno 31.08.2021. 09:01:05
EHHH...

Što vam čine multivitamini?

Postoji jedna ogromna pozitivna strana, ali i nekoliko negativnih, pa se prvo posavjetujte s liječnikom

Ako ih jedete previše...
Ako ih jedete previše... (Arhiva)

Mnogi od nas svakodnevno uzimaju multivitamine, što nije nužno loše za vas, štovišt, može biti odlično za organizam.

No, to može biti odlično za organizam, ali može imati i neke, niže navedene, neželjele posljedice.

Stoga, najbolje se prije uzimanja bilo kakvih suplemenata konzultirati s liječnikom.

Mogu potaknuti jedenje nezdrave hrane - svakodnevnim uzimanjem multivitamina možete prevariti sami sebe i uvjeriti se kako ste jako zdravi, zbog čega biste mogli prestati paziti na prehranu.

>> Multivitaminima se ne možete štititi od srčanog udara >>

Mogu spriječiti nedostatak vitamina - "Uzimanje multivitamina može povisiti dnevne razine energij, većinom zbog raznih kombinacija s vitaminom B. Važno je odabrati supelemente koji sadrže nutrijente koji vam nedostaju i koji odgovaraju vašim nutritivnim potrebama", kaže dr. Danielle Plummer.

Mogu utjecati na razine šećera u krvi - vitamini u obliku gumenih bombona već su neko vrijeme hit, ali dijabetičari bi trebali biti posebno oprezni s njima. Ovi vitamini obično sadrže umjetne zaslađivače.

>> Multivitaminski preparati mogu donijeti više štete nego koristi >>

Moguće kontraindikacije s lijekovima - "Neki suplementi mogu pojačati djelovanje lijekova koje uzimate, a drugi ga mogu oslabjeti, kaže Robert Mozerska iz Agencije za hranu i lijekove. "Moguće je da se dogodi da dobivate previše ili premalo lijeka koji morate uzimati", dodaje.

Predoziranje može oštetiti živce - previše vitamina B6 može biti toksično i može uzrokovati oštećenje živaca. Većinom do ovog dolazi kada ljudi na svoju ruku kupuju suplemente i doziraju koliko misle da treba. Uvijek je najbolje posavjetovati se s liječnikom oko uzimanja suplemenata, piše Eat this.

>> Multivitamini su dobri za žensko srce >>

Predoziranje vitaminima može uzrokovati moždani udar - većina vitamina, uključujući A, D i E su topivi u vodi, dok je vitamin K topis u masnoći. Uzimanje previše takvih topivih umasnoćimože biti opasno, a i poznato je da previše vitamina A i E može biti opasno. Jedno istraživanje je pokazalo da prevelike količine vitamina E i betakarotena mogu uzrokovati krvarenja u mozgu.

Stoga, kao što smo rekli - prvo se konzultirajte s liječnikom...

31.08.2021. 09:01:05
http://m.metro-portal.hr/sro-vam-cine-multivitamini/133875/