objavljeno 11.05.2014. 12:10:00
I NE SAMO DANAS

Sretan vam Majčin dan, drage čitateljice uz mudre izreke o majkama

Druga nedjelja u svibnju je općeprihvaćena kao Majčin dan, no bilo bi stvarno loše kad bismo samo ovoga dana bili dobri prema majkama

Sretan Majčin dan!
Sretan Majčin dan! (Arhiva)

Majčin dan blagdan je koji slavi majke i majčinstvo, a u većini zemalja obilježava se druge nedjelje u svibnju.

Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.),Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem (bijeli i crveni karanfili su uglavnom zaboravljeni), te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.

Ima mnogo lijepih izreka o majkama, pa ćemo spomenuti samo neke:

Bog nije mogao biti svugdje, pa je stvorio majke - hebrejska poslovica

Otac pomaže i popušta, majka daje i oprašta - norveška poslovica

Majčino srce je dubok ponor na kraju kojega ćemo uvijek pronaći oprost - Honore de Balzac

Tko me voli i uvijek će me voljeti, s predanošću koju nikakav događaj, nikakva gorčina, nikakav moj grijeh ne može uništiti? To si ti, mama - Thomas Carlyle

 

11.05.2014. 12:10:00
http://m.metro-portal.hr/sretan-vam-majcin-dan-drage-citateljice/84900/