objavljeno 29.10.2009. 06:51:07
nacionalni interes

Srbija želi da BiH ostane cjelovita

Tadić smatra da raspad BiH stvorio nerješive posljedice na cijelom Balkanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u srijedu, gostujući na državnoj televiziji RTS-u, kako je nacionalni interes Srbije da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita jer bi bilo kakvo drugo rješenje dovelo do "prekompozicije na prostoru zapadnog Balkana s dugoročnim posljedicama".

Te posljedice bi, kako je dodao, najvjerojatnije bile nerješive u desetljećima koja dolaze i vrlo opasne po sigurnost građana svake od država koje bi bile novoformirane.

"Srbija snažno i iskreno podupire integritet BiH, na taj način brani vlastiti integritet. Srbija ne želi bilo kakvu destabilizaciju regije jer bi to imalo katastrofalne posljedice i po ekonomsku i sigurnosnu situaciju u našoj zemlji", istaknuo je Tadić.

Principi srbijanske politike u odnosu na BiH su, podsjetio je, da to što bi trebalo biti rješenje za BiH moraju prihvatiti legitimni predstavnici sva tri naroda i dva entiteta jer to su, kako je rekao, i temelji Daytonskog sporazuma.

"Važno je da izgradimo jedan novi duh sporazumijevanja na prostoru jugoistočne Europe, prije svega u zemljama bivše Jugoslavije, da pokažemo da konstruktivno možemo rješavati i sporove koji, normalno, postoje među državama, ali i da iskažemo u svakom tom trenutku regionalnu odgovornost i jasan cilj, a to je članstvo u Europskoj Uniji. Samo na taj način možemo ostvariti naše pojedinačne nacionalne ciljeve", kazao je Tadić. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 06:51:07
http://m.metro-portal.hr/srbija-zeli-da-bih-ostane-cjelovita/25260/