objavljeno 18.03.2008. 02:09:09

Srbi u uličnom ratu protiv UN-a

Pripadnici UNMIK-a, koje su prosvjednici napali bombama, povukli su se iz sjeverne Mitrovice
Pripadnici UNMIK-a, koje su prosvjednici napali bombama, povukli su se iz sjeverne Mitrovice (Reuters)

U Kosovskoj Mitrovici jučer je vladalo opsadno stanje. U rano jutro došlo je do žestokog okršaja između pripadnika UN-ovih snaga i srpskog stanovništva i to najvećeg od proglašenja neovisnosti Kosova.

Sve je počelo kada je 500 pripadnika UNMIK-a i KFOR-a ušlo u zgrade Općinskog i Okružnog suda pod jurisdikcijom UN-a, koje su prošlog petka zaposjela 53 bivša suca i djelatnika sudova srpske nacionalnosti. U pokušaju da izvedu djelatnike zabarikadirane u zgradama UN-ove je policajce i vojnike odlučilo spriječiti stotinjak srpskih prosvjednika, koji su ih napali kamenjem, molotovljevim koktelima pa čak i ručnim granatama.

Ubrzo su se cijelim gradom oglasile sirene za uzbunu, grad su nadlijetali helikopteri KFOR-a i bespilotne letjelice. Prosvjednici su ušli u automobile i oslobodili 20 uhićenih djelatnika. Pri tome su zapaljena tri UN-ova vozila, a pripadnici UN-ovih snaga bili su prisiljeni uzvratiti suzavcem. Prije toga pripadnici UNMIK-a su se povukli, a nadzor su preuzeli vojnici KFOR-a.

Epilog sukobaDeseci pripadnika međunarodnih policijskih i vojnih snaga ranjeni su u sukobima sa Srbima u Mitrovici na Kosovu. Najviše su stradali Poljaci. Ranjeno je njih 27 iz sastava UNMIK-a. Ukrajinskih pripadnika UNMIK-a je stradalo 14, a ranjeno je i 20 francuskih vojnika iz sastava KFOR-a. 

U sukobima je ozlijeđeno stotinjak osoba, od čega 27 iz sastava UNMIK-a. Glasnogovornik regionalne Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je kasno popodne da je trenutačna situacija mirna ali napeta, i da je zatvoren most koji dijeli Mitrovicu na sjeverni srpski i južni albanski dio. Međutim, dok se stanje na terenu smirivalo, stvar su u svoje ruke preuzeli političari. Odmah se oglasio srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

- Bez obzira na sve, UN i KFOR izveli su ovu akciju i isprovocirali građane. Imali smo dogovor da neće poduzimati nikakve akcije prije nego što ja odem u Mitrovicu - rekao je Samardžić.

‘Pretjeranu upotrebu sile protiv srpskog stanovništva na Kosovu’ osudio je i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Pozvao je kosovske Srbe da ne izazivaju upotrebu sile te da učine sve kako bi se situacija smirila. Kosovska policijska služba sinoć je potvrdila da su svi djelatnici suda, uhićeni u akciji, pušteni iz pritvora i branit će se sa slobode. (METRO) 

18.03.2008. 02:09:09
http://m.metro-portal.hr/srbi-u-ulicnom-ratu-protiv-un-a/4532/