objavljeno 26.06.2008. 01:27:20

‘Spržit ćemo se ako nešto ne učinimo’

NASA-in znanstvenik poziva svijet na akciju

James Hansen, kojeg u SAD-u smatraju ocem globalnog zatopljenja, tvrdi da je svijet već odavno prešao ‘opasnu granicu’
James Hansen, kojeg u SAD-u smatraju ocem globalnog zatopljenja, tvrdi da je svijet već odavno prešao ‘opasnu granicu’ (Getty Images)

Točno 20 godina nakon što je upozorio Ameriku na globalno zatopljenje, jedan od vodećih znanstvenika NASA-e rekao je u ponedjeljak kako je stanje tako loše da je jedina nada svijeta drastična akcija.

James Hansen, direktor Goddard Instituta za svemirske znanosti, kojeg se u SAD naziva ocem globalnog zatopljenja, rekao je u ponedjeljak u Kongresu da je svijet odavno prešao ‘opasnu granicu’ plinova staklenika u atmosferi i da se treba vratiti na razine emisije iz 1988. godiine.

Hansen je upozorio da atmosfera Zemlje može ostati ovako zasićena s ugljičnim dioksidom, kojeg proizvodi čovjek, još samo nekoliko desetljeća i to bez promjena kao što su masovni nestanak vrsta, kolaps ekosustava i dramatični rast morske razine.

RješenjeHansen tvrdi da bi za smanjenje emisije plinova stalenika do 2025. trebale prestati s radom sve termoelektrane na ugljen u SAD-u, a u ostatku svijeta do 2030. godine. Hansen je prije 20 godina upozorio na problem globalnog zagrijavanja. 

- Bit ćemo ‘toastirani’ ako ne krenemo potpuno drukčijim putem. Ovo je posljednja prilika - rekao je Hansen za agenciju AP.

Za smanjenje emisije plinova stalenika, po Hansenu bi do 2025. godine trebale prestati s radom sve termoelektrane na ugljen u SAD-u, a u ostatku svijeta do 2030. godine. Hansen je prije nekoliko godina napravio istraživanje i došao do zanimljivih podataka o utjecaju globalnog zatopljenja. Međutim, u američkom Kongresu republikanci su Hansena ‘ušutkali’, pa o svojim saznanjima nije smio puno govoriti.

Hansen je, naime, još 2006. godine tvrdio da svjetske vlade moraju usvojiti alternativni scenarij kako bi se emisija ugljičnog dioksida stavila pod kontrolu i porast globalne temperature ograničio na jedan Celzijev stupanj.

- Mislim da imamo vrlo kratku priliku za djelovanje protiv klimatskih promjena... ne više od desetljeća - smatra James Hansen.

Nastavi li svijet kao do sada, Hansen predviđa porast temperature od dva do tri stupnja i jedan sasvim ‘drukčiji planet’. (METRO/HINA) 

26.06.2008. 01:27:20
http://m.metro-portal.hr/sprzit-cemo-se-ako-nesto-ne-ucinimo/9117/