objavljeno 06.03.2008. 23:33:25
uvertira derbija

Splitski optimizam nasmijava ‘modre’

Čudna uvertira subotnjeg derbija Dinama i Hajduka

U posljednje vrijeme najave utakmica Dinama i Hajduka obično počinju s floskulom ‘nekad je to bio derbi’. Financijska moć, kvaliteta igračkog kadra i sređenost kluba odavno su otišli na zagrebačku stranu i Splićani sve teže drže korak s maksimirskim klubom. Ipak, kakva god bila razlika između dvaju suparnika, utakmice Dinama i Hajduka uvijek su bile praznik nogometa. Tako će biti i u subotu bez obzira što ‘modri’ bježe ‘bijelima’ punih 15 bodova.

Jarni najavio pobjedu

U Splitu će se bez problema složiti s konstatacijom da je Dinamo veliki favorit, ali uz dodatak ‘u derbijima je sve moguće’. Nažalost za Hajduk, statistika od početka natjecanja u HNL-u jasno govori da u ‘derbijima i nije sve moguće’, pogotovo na utakmicama u Maksimiru.

“Hajduk je opet gubitnik i njemu bi vrhunac sezone bila pobjeda u Maksimiru! No, nećemo mu to dopustiti...”
Mario Mandžukić
nogometaš Dinama
Nevjerojatan je podatak da su Dinamo i Hajduk u HNL-u odigrali 25 utakmica, a da su Splićani samo triput iz Maksimira izašli kao pobjednici. Dakle, postavlja se pitanje kako će Hajduk sada iznenaditi kada je u odnosu na Dinamo ‘miljama’ ispod.

- Mi smo Hajduk i u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Maksimir nije nikakva iznimka - hrabri se trener ‘bijelih’ Robert Jarni i poručuje da se uzda u splitsku mladost i sportsku drskost svojih nogometaša.

S druge strane, u Zagrebu se s podsmijehom čitaju najave Jarnija da u Maksimiru očekuje pobjedu Hajduka. Tako se Ognjen Vukojević zapitao ‘na čemu to Jarni temelji optimizam’, a Mario Mandžukić bez oklijevanja kaže ‘da će Hajduk u subotu ‘popiti’ tri komada’. Dakle, u Dinamu su uvjereni da se nikakvo iznenađenje ne može dogoditi i da će Hajduk u subotu poslužiti samo za popravljanje atmosfere u Maksimiru.

“Svjesni smo da je Dinamo favorit, ali to ne znači da se unaprijed predajemo. Vrijeme je da i Hajduk iznenadi.”
Nikola Kalinić
nogometaš Hajduka
tjeli to u Dinamu priznati ili ne, atmosfera uoči subotnjeg derbija pomalo podsjeća na onu uoči derbija u jesen 2005. Za podsjetnik, tada je Dinamo bio još jači nego danas, a Hajduk još slabiji. Mnogima je u sjećanju ostao i smijeh tadašnjeg trenera Dinama Josipa Kužea kada su ga novinari upitali za komentar kvalitete Hajduka. Dan poslije, Kuže je odahnuo kada je završilo 0-0 (Niko Kranjčar u bijelom dresu pred kraj pogodio gredu).

Dinamo kvalitetniji

Bit priče je da je Dinamo tada podcjenjivačkim izjavama potpuno ‘napalio’ Hajduk i stvorio od njega ‘pit bula’. Nema dvojbe da su Zagrepčani puno kvalitetnija momčad (naglasak na momčad), ali igrače kao što su Kalinić, Cernat, Tudor i Rukavina ne smije se podcijeniti. 

Piše: Piše: Vlado Marinović
06.03.2008. 23:33:25
http://m.metro-portal.hr/splitski-optimizam-nasmijava-modre/4048/