objavljeno 13.12.2012. 20:24:00
NOMINACIJE

Spielbergu i Lincolnu najviše nominacija za Zlatni globus

Lincoln je dobio nominacije za najbolju dramu, glavnog glumca, najboljeg sporednog glumca i glumicu, kao i naboljeg redatelja, scenarij i glazbu

Daniel Day-Lewis kao Lincoln
Daniel Day-Lewis kao Lincoln (Arhiva)

Film Stevena Spielberga "Lincoln", drama o američkom građanskom ratu s Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi, osvojila je sedam nominacija za 70. dodjelu Zlatnog globusa, uključujući i one za najbolju filmsku dramu i najboljega glavnoga glumca.

S pet nominacija slijede drama o iranskoj talačkoj krizi "Argo" i Tarantinov "Odbjegli Django".

Uz ta tri filma, za najbolju dramu nominirani su i triler "Zero Dark Thirty" o lovu na Osamu bin Ladena te "Pijev život" snimljen po romanu Yanna Martela o dječaku koji preživi brodolom.

Osim za najbolju filmsku dramu i glavnoga glumca, "Lincoln" je nominiran u kategorijama za najboljega sporednoga glumca (Tommy Lee Jones) i sporednu glumicu (Sally Field) te u kategorijama za najboljega redatelja, scenarij i glazbu.

"Argo" je nominiran za najbolju dramu, sporednoga glumca, redatelja, scenarij i glazbu, a "Odbjegli Django" za Globus konkurira u kategorijama filmske drame, sporednoga glumca (Leonardo di Caprio i Christoph Waltz), redatelja i scenarij.

U kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla nominirani su filmovi "Marigold Hotel", "Jadnici", "Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca", "Lov na losose u Jemenu" i "U dobru i u zlu".

Uz Daniela Day-Lewisa ("Lincoln") u kategoriji najboljega glumca u drami nominirani su Richard Gere ("Arbitraža"), John Hawkes ("Seanse"), Joaquin Phoenix ("The Master") i Denzel Washington ("Let"). Za najbolju glumicu u istoj kategoriji nominirane su Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty"), Marion Cotillard ("Hrđa i kost"), Helen Mirren ("Hitchcock"), Naomi Watts ("Nemoguće") i Rachel Wiesz ("Duboko, plavo more").

U kategoriji najboljih glumaca u komediji ili mjuziklu nominirani su Jack Black ("Bernie"), Bradley Cooper ("U dobru i u zlu"), Hugh Jackman ("Jadnici"), Ewan McGregor ("Lov na Losose u Jemenu") i Bill Murray ("Hyde Park on Hudson"), dok su u ženskoj konkurenciji u istoj kategoriji nominirane Emily Blunt ("Lov na Losose u Jemenu"), Judi Dench ("Marigold Hotel"), Jennifer Lawrence ("U dobru i u zlu"), Maggie Smith ("Quartet"), Meryl Streep ("Začin za brak").

Za najboljega redatelja nominirani su Ben Affleck za film "Argo", Kathryn Bigelow za "Zero Dark Thirty", Ang Lee za "Pijev život", Steven Spielberg za "Lincolna" i Quentin Tarantino za "Odbjeglog Djanga".

U konkurenciji najboljeg animiranog filma su "Merida hrabra", "Moje najdraže čudovište", "Hotel Transilvanija", "Pet legendi" i "Krš i lom".

Za Zlatni globus u kategoriji filma na stranom jeziku natjecat će se "Ljubav", "Kon-Tiki", "Nedodirljivi", "Kraljevska afera" i "Hrđa i kost".

Za titulu najbolje dramske televizijske serije konkuriraju "Carstvo poroka", "Na putu prema dolje", "Downton Abby", "Domovina" i "Uredništvo", a za najbolju komediju "Teorija velikog praska", "Epizode", "Djevojke", "Moderna obitelj" i "Smash".

Dobitnici Zlatnih globusa bit će proglašeni 13. siječnja.

13.12.2012. 20:24:00
http://m.metro-portal.hr/spielbergu-i-lincolnu-najvise-nominacija-za-zlatni-globus/75417/