objavljeno 12.10.2017. 08:01:00
KOMENTAR

Španjolska, moramo razgovarati

U Španjolskoj sami građani preko socijalne mreže traže od političara i u Madridu i u Barceloni da konačno međusobno razgovaraju. Jer, krajnje je vrijeme za to, smatra Gabriel Gonzalez

Što čeka Španjolsku
Što čeka Španjolsku (Arhiva)

Kako je moglo doći do potpunog zakazivanja političke klase Španjolske u rješavanju problema kod kojeg zapravo imaju toliko iskustva? Ne, nije riječ o prijetnji Katalonije odcjepljenjem, nego o pregovorima  o novom autonomnom statusu Katalonije, takvom kakvog ima i ostalih 17 regija Španjolske.

Najkasnije nakon odluke Ustavnog suda Španjolske iz 2010. koji je proglasio neke članke o autonomiji koje je prije donijela socijalistička vlada, nespojivim sa Ustavom, Rajoy je morao ispružiti ruku i izaći u susret Kataloncima. Mnogi u Kataloniji su tu odluku doživjeli kao poniženje. Što vrijedi čak i potpis jednog kralja i suglasnost oba doma parlamenta, ako na kraju ipak tek jedan madridski sud odlučuje o sudbini Katalonaca?

Pri tome su Katalonci imali i imaju razloga za žalbu. Katalonija stvara oko 20% bruto-društvenog proizvoda Španjolske. Raspodjela se ipak provodi centralistički iz Madrida i nije osobito povoljna za Kataloniju. Osim toga, u Španjolskoj dvije druge regije, Baskija i provincija Navara, imaju posebna prava kakve nemaju niti Katalonija, niti neka druga regija. Obje ove provincije na sjeveru smiju samostalno ubirati porez i raspolažu širokom samostalnošću o svom proračunu. Zašto ne i Katalonija?

Sad su se obje strane dovele u položaj u kojoj više nema što reći ili izmisliti. Čak ni kralju nije palo ništa drugo na pamet nego mrgodno gleda u kameru i 1:1 ponovi riječi Rajoya. Pritom je upravo on imao u rukama ključ za retoričko razoružanje i izlaz iz krize! To je možda bila prilika njegovog života održati povijesni govor kao onaj koji je održao njegov otac u noći vojnog udara 1981. Mogao je stvoriti most tako da bi iskazao iskreno žaljenje zbog oštrog postupka policije 1.10. u Barceloni. Mogao je izreći rečenicu ili dvije na katalonskom jeziku. I prije svega, mogao je pozvati obje strane da smjesta započnu dijalog i stvore novi statut za autonomiju pokrajina. Šteta. Sad više niti ne mora bilo što reći. Propustio je svoju priliku.Ohola odbijenica španjolskih konzervativaca u Madridu je naravno bila kao naručena separatistima i populistima u Barceloni. Vrlo umješno su apelirali na osjećaje mnogih Katalonaca kako im se u demokraciji ne može zabraniti izraziti njihovo mišljenje i barem imaju pravo da sami odluče, da li da ostanu u Španjolskoj ili ne. Referendum je bio ilegalan i zakoni su na Rajoyevoj strani, to je točno. Ali kruto držanje zakona bez ikakvog smisla za empatiju i za subjektivni osjećaj za pravdu građana sigurno nije osobina dobre politike.

Zato sada građani sami moraju na posao. Tisuće njih je i na ulicama i na socijalnim mrežama tražilo od svojih političara da rade svoj posao: razgovarajte konačno međusobno!

Piše: Gabriel Gonzalez/DW
12.10.2017. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/spanjolska-moramo-razgovarati/107888/