objavljeno 29.08.2019. 13:29:00
NAJAVE

Soulside u Močvari 7. listopada

U Močvaru 7.10. dolazi legendarni washingtonski post-hardcore bend Soulside, preteča omiljenih Girls Against Boysa

I Zagreb je dio turneje...
I Zagreb je dio turneje... (Arhiva)

Kao jedan od epicentara velike hardcore punk eksplozije koja je SAD pogodila početkom osamdesetih, Washington se u prvom redu zahvaljujući kultnom Dischord Recordsu nametnuo kao središte nove i iznimno kreativne scene koja će zavladati sjevernoameričkim kontinentom u ostatku tog desetljeća.

Među brojnim sjajnim imenima koja su nicala, gotovo na tjednoj osnovi, neki su se bendovi s vremenom isprofilirali kao uistinu posebni, poput Fugazija, Jawboxa i Soulsidea.

Nastavši 1985. kao samo još jedan među stotinama hardcore bendova, koji su s vremenom počeli međusobno nalikovati kao jaje jajetu, Lunchmeat, kako su se na samom početku zvali, te iste godine objavljuju split singl sa sugrađanima Mission Impossible i mijenjaju ime u Soulside.

Svojim su spontanim i prilično neobuzdanim nastupima vrlo brzo stekli naklonost lokalne hardcore publike, ali i već spomenutog Dischorda za kojeg godinu dana kasnije objavljuju album prvijenac "Less Deep Inside Keeps". Svojom su se glazbom, ali i vizualno, vrlo brzo izdvojili iz gomile, jer kad u punk rock bendu imate tri tipična hardcore klinca osamdesetih i rastafarijanca za mikrofonom teško da vas se može zamijeniti s nekim drugim bendom.

Nakon nebrojenih turneja po sjevernoameričkom kontinentu Soulside 1989. kreću na tromjesečnu turneju po Europi u sklopu koje su se odlučili na nešto što se tada smatralo gotovo samoubilačkim činom, jer uz 4 koncerta u tada gotovo potpuno izoliranoj Poljskoj ova je četvorka, kao jedini američki izvođač u povijesti, nastupila na ilegalnom punk koncertu u Istočnom Berlinu.

Bio je to jedan u nizu koncerata koji su se održavali u tamošnjoj luteranskoj crkvi, a na kojima su u pravilu nastupali lokalni bendovi kojima je rad bio zabranjen i koji su bili pod stalnim nadzorom istočnonjemačke tajne službe Stasi. No ovi dečki ne samo da su izvukli živu glavu, već su tijekom te turneje snimili i svoj izvrstan zadnji album "Hot Body-Gram", objavljen nažalost nakon što su prestali s radom.

Srećom, koju godinu kasnije tri četvrtine ovog benda nastavlja dalje razvijati glazbene ideje koje su se mogle čuti na njihovim zadnjim snimkama, ideje koje će kasnije zaživjeti u vidu izvrsnih i kod nas itekako omiljenih Girls Against Boysa

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 65 kuna moći će se kupiti od 3.9. u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13), te putem njihovih web shopova. Na ulazu će cijena ulaznica biti 80 kuna.

29.08.2019. 13:29:00
http://m.metro-portal.hr/soulside-u-mocvari-7-listopada/120351/