objavljeno 10.05.2014. 16:56:00
FILMSKA KRITIKA

Snowpiercer - vlak u snijegu i novi svjetski poredak

Bong je inspiraciju pronašao u postapokaliptičkom francuskom stripu Le Transperceneige, ponajprije mu se dopao koncept i metaforika vlaka

Sumanuti vlak bez voznog reda
Sumanuti vlak bez voznog reda (Arhiva)

Nakon što smo nedavno ispratili Noinu arku iz davne prošlosti, stiže nam jedna sasvim drugačija, futuristička arka iz 2031. godine, doduše s broda izmještena u vlak, u kojemu su se smjestili svi koji su uspjeli preživjeti novo ledeno doba izazvano pokušajima da se riješi globalno zagrijavanje. Taj vlak bez voznog reda zapravo se zove Snowpiercer baš kao i film čiji bismo naslov slobodno mogli prevesti kao Ledeni žalac na koji aerodinamičnom linijom spomenuti vlak i podsjeća.

Riječ o impresivnom pothvatu jednog od najcjenjenijih južnokorejskih filmaša Joon-ho Bonga („Memories of Murder", „The Host", „Mother") snimljenog u pretežno južnokorejskoj korejskoj produkciji, no s međunarodnim castom, za svega 40ak milijuna dolara, kažem „svega" budući da film u produkcijskom smislu izgleda kao da je snimljen s barem dvostruko većim budžetom. Prošlog je ljeta sjajno prošao na domicilnom tržištu, s utrškom od 54 milijuna dolara postao je deseti najuspješniji domaći naslov u korejskim kinima svih vremena, no zbog predomišljanja Harveyja Weinsteina debelo kasni s američkom distribucijom pa je i do nas stigao prije nego u američka kina.

Bong je inspiraciju pronašao u postapokaliptičkom francuskom stripu Le Transperceneige, ponajprije mu se dopao koncept i metaforika vlaka, te duge zmije sastavljene od 1001 vagona koja beskonačno kruži ledom okovanom zemljom.

Podjednako ga se dojmila sama ideja stripa, ali i mogućnosti njegove vizualizacije pa je osmislio novu priču u kojoj, nakon 17 godina života u vlaku, pratimo pokušaj ustanka željezničkog roblja iz posljednjih vagona predvođenih izvjesnim Curtisom (Chris Evans) i njegovim mentorom Gilliamom (John Hurt), odnosno njihov pokušaj proboja kroz kompoziciju vlaka sve do njezina čela, Svete lokomotive. „Tko upravlja lokomotivom, upravlja svijetom", smatraju putnici, a pri tome misle na diviniziranog izumitelja ovog željezničkog perpetuum mobila - Wilforda (Ed Harris).

Naravno, nije potrebna osobita gledateljska pronicljivost da bi u Bongovu vlaku u snijegu prepoznali alegoriju novog starog društvenog poretka, mračnu viziju svijeta jasno i jezivo socijalno stratificiranog, od prezrenih na svijetu do društvene elite koja se guši u sušiju i veliča velikog vođu, točnije vlakovođu. No, ono što ovu kritiku izrabljivanja i autoritativnog modela vlasti čini iznimnom jest što nije realizirana poput filmskog hardcore arta, eseja ili manifesta, već kao akcijska ekstravaganca epskih proporcija. I to iz ruke vizualno i narativno rijetko talentiranog redatelja.

Cijelu recenziju filma Snowpiercer možete pročitati na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi.

 

10.05.2014. 16:56:00
http://m.metro-portal.hr/snowpiercer-vlak-u-snijegu-i-novi-svjetski-poredak/84885/