objavljeno 12.04.2012. 18:48:38
MIŠIĆI I POLITIČKO OPREDJELJENJE

Snažni muškarci skloniji političkoj desnici

Fizički jaki muškarci češće naginju konzervativnim stavovima desničarskih stranaka jer vjeruju da bi društvo trebalo biti koncipirano na način "samo najjači opstaju"

Fotografija vijesti

Dok mi laici ne vidimo vezu između fizičke konstitucije i političkog opredjeljenja, znanstvenici tvrde da postoji korelacija koja je najočitija na primjeru snažnih holivudski zvijezda Chucka Norrisa, Sylvestera Stallonea te Arnolda Schwarzeneggera koji otvoreno podupiru konzervativne stranke. Na kraju krajeva Schwarzenegger je postao i republikanski guverner Kalifornije.

Stručnjaci sa australskog sveučilišta Griffith tvrde da su gore navedene holivudske zvijezde tipičan primjer fenomena prisutnog među modernim muškarcima koji vide agresiju kao najbolji odgovor na prepreke u životu.

Znanstvenici tvrde da su muškarci "dizajnirani za borbu", a što su fizički jači to su njihovi stavovi i ponašanje ekstremniji. Ova tvrdnja se temelji na evoluciji, odnosno ostacima iz prošlosti kada je agresija diktirala mjesto u društvenoj hijerarhiji, a mnogi muškarci i danas vjeruju da fizička građa i sposobnost borbe utječu na socijalni status.

Australski znanstvenici proučavali su studije iz raznih krajeva svijeta, uključujući SAD, Južnu Ameriku, Indiju te centralnu Afriku, i zaključili su da fizički jaki muškarci smatraju da imaju veća prava nego drugi, lako se razljute i postaju agresivni.

"Fizička snaga gornjeg dijela tijela kod odraslih muškaraca je krucijalna varijabla koja utječe na široki spektar mentalnih mehanizama. Ti mehanizmi su produkt prirodne selekcije u vremenima kada su osobna fizička snaga i agresija rješavali konflikte u društvu", rekao je dr. Aaron Sell, voditelj istraživanja.  

12.04.2012. 18:48:38
http://m.metro-portal.hr/snazni-muskarci-skloniji-politickoj-desnici/69991/