objavljeno 21.05.2011. 23:10:32
BUUUM

Snažna erupcija vulkana na Islandu, potres na Novom Zelandu

Najaktivniji islandski vulkan Grimsvotn eruptirao je kasno popodne dižući bijeli pepeo desetak kilometara u zrak

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandu (Twitter)

Grimsvotn je najaktivniji islanski vulkan, koji je zadnji puta eruptirao pred sedam godina. Danas popodne grotlo je ponovno proradilo, izbacujući pepeo do visine od gotovo deset kilometara, uzrokujući pritom i pedesetak manjih potresa u sljedećih par sati.

Vulkan Grimsvotn nalazi se ispod najvećeg islandskog glečera Vatnajokull i svojom aktivnošću često izaziva otapanje ledenjaka i poplave u blizini. No, većina erupcija prolazi bez veće štete.

Količina pepela koja je za sada izbačena ne bi trebala bitnije utjecati na avionski promet, barem ne na način kako se to dogodilo prošle godine kad su tisuće letova otkazane, a milijuni putnika zapeli na aerodromima širom svijeta. Ipak, u blizini vulkana pepeo je počeo prekrivati ceste.

Trenutno je proglašena zona zabrane letenja u krugu od 120 kilometar oko aktivnog vulkana.

Nešto prije erupcije vulkana dogodio se i potres magnitude 6,1 koji je pogodio otočje Kermadec, udaljeno oko 600 kilometara od Novog Zelanda. Za sada nema izvještaja o posljedicama.

U zadnjih sat vremena potres magnitude 5.8 zatresao je područje istočne obale japanskog otoka Honshu, dok je istočnu obalu Indonezije pogodio potres magnitude 5.0, nakon što je tijekom dana na zapadnoj obali bio jedan lakši udar od 4.6. Još nisu izdana upozorenja za tsunami za navedene potrese.

21.05.2011. 23:10:32
http://m.metro-portal.hr/snazna-erupcija-vulkana-na-islandu/59125/