objavljeno 24.04.2012. 07:57:37
MADE IN USA

Snažan rast američkog izvoza nagovješćuje oporavak gospodarstva

Američki je izvoz od 2010. povećan za 34 posto, što će zasigurno biti snažan adut u rukavu Baracka Obame na predstojećim izborima

Niti dvije godine od govora o stanju nacije u kojem je rekao kako će jačanje izvoza biti ključ izlaska iz recesije, politika Baracka Obame na najboljem je putu da ostvari zacrtani plan o udvostručenju izvoza kroz pet godina, prenosi Hina.

Postavljajući cilj o udvostručenju izvoza iz SAD-u u idućih pet godina, kazao je da će to "podržati dva milijuna radnih mjesta u Americi".

Većina ekonomista odbacila je Obamino obećanje kao donekle "donkihotovsko", ali dvije godine kasnije SAD je na putu da ispuni taj cilj. Američki je izvoz od 2010. povećan za 34 posto, a taj broj i dalje raste.

No, nije u porastu samo izvoz naprednih industrijskih proizvoda iz SAD-a, već i izvoz svinjskog mesa, stoke i svih vrsta poljoprivrednih proizvoda. Čak su prozvodi malih američkih pivovara pronašli izvozno tržište.

Druga vrsta izvoza dolazi iz New Yorka - primjerice s 30. kata nebodera na Manhattanu, na križanju 5. avenije i 52. ulice.

Kako poslovanje na globalnoj razini postaje lakše, budućnost američkog izvoza leži u ulaganju u usluge kao i u industrijsku proizvodnju, kazao je Trgovinski predstavnik SAD-a Ron Kirk.

Te usluge mogu uključivati sve, od pravnog savjetovanja, financija, arhitekture, informacijske tehnologije, do inženjeringa. U usporedbi s industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, teže je pratiti izvoz usluga, pa su stvarni brojevi možda i veći nego što se izvještava, dodaje američki ministar.

Kina puno znači za američko izvozno gospodarstvo.

"Kako Kina nastavlja rasti, Amerika će postati veći pobjednik", napisao je Cowen u nedavnom članku u časopisu "The American Interest". Plaće u Kini su u usponu, kako ta zemlja postaje produktivnija, kaže Cowen. Rast proizvodnje može biti dobar, ali se smanjuju prednosti jeftine radne snage koje je Kina imala neko vrijeme.

24.04.2012. 07:57:37
http://m.metro-portal.hr/snazan-rast-americkog-izvoza-nagovjescuje-oporavak-gospodarstva/70346/