objavljeno 13.10.2016. 11:02:00
AHA!

Smijeh pomaže i kod gubljenja kilograma

Još jedan u nizu pozitivnih učinaka smijanja: jeste li znali da smijehom gubite kalorije kao i kretanjem?

Znate li koliko kalorija gubite smijanjem, a koliko plakanjem?
Znate li koliko kalorija gubite smijanjem, a koliko plakanjem? (Arhiva)

Smijeh je ljekovit, definitivno, a osim što će vam popraviti raspoloženje i ukloniti stres, smijeh ima još jednu, tajnu karakteristiku - pomaže vam skinuti kilograme.

Na žalost, odrasli se u prosjeku nasmiju tek 10-ak puta na dan. A kada bi se smijali češće i intenzivnije, to bi se moglo usporediti s, primjerice, vježbom brzog hodanja. Istraživanja, naime, pokazuju da se smijanjem gubi oko 120 kalorija na sat.

Tako vam primjerice posjet večeri stand up komedije može pomoći da sagorite količinu kalorija unesenih u onom zalogaju hamburgera ili pudinga od čokolade što ste ranije pojeli.

Kako to? Jednostavno - smijanje ubrzava rad srca i povećava se potrošnja kisika i s time naravno, utječe pozitivno na mnoge metaboličke procese.

Smijeh utječe i na kontrakciju dubinskih trbušnih mišića. No samo smijanje, naravno, nije dovoljno. Ono nije zamjena za tjelovježbu ni opravdanje da se možete smijati i jesti, a da se ništa ne prima.

Ipak, dobro raspoloženje povezano je i s druženjem u sklopu kojega se nerijetko poseže za hranom i pićem, pa smijeh nema taj učinak.

No od ovoga je zanimljivija još jedna informacija - više kalorija biste mogli izgubiti gledajući neku melodramu, jer plakanje sagorjeva još više kalorija.

Iako se u oba slučaja ne radi o velikom broju kalorija, smijeh je u svakom slučaju poželjniji začin vježbanju, zdravoj prehrani, ali i svakodnevici. A plakanje ćemo nastojati izbaciti iz upotrebe.

13.10.2016. 11:02:00
http://m.metro-portal.hr/smijeh-pomaze-i-kod-gubljenja-kilograma/100731/